ЗА УЧЕНИЦИ ЗА ВЪЗРАСТНИ ПОДГОТОВКА СЕРТИФИКАТНИ ИЗПИТИ Индивидуално обучение Корпоративен английски Изпитен център Сертифициране на преподаватели Начало За нас Новини Предстоящо Работа Контакти MY AVO ВХОДЯЩ ТЕСТ
лого Кеймбридж лого EAQUALS

Kухнята на държавата-континент Австралия


Рецепти от Благотворителния сладък базар 2016 г.

Австралийски палачинки със суроватка

Необходими продукти: 280 г брашно; 2 ч. л. сода; 1 ч. л. сол; 1 с. л. захар; 2 яйца, леко разбити; 80 мл суроватка; олио за пържене

Начин на приготовление: В голяма купа се разбъркват всички сухи продукти. Сипва се суроватката и тестото бързо се разбърква до еднородност. Прибавят се яйцата и тестото отново се разбърква добре. В тиган се сгорещява мазнината. Сипват се по 60 мл (1/4 ч. ч.) тесто за всяка палачинка с диаметър 7 см. Американските палачинки със суроватка се пържат по 2 минути от всяка страна до златист цвят. Поднасят се с краве масло, кленов сироп, мед и/или горски плодове.


Рецепти от Благотворителния сладък базар 2015 г.

Капитан: Емил Глушков
Преподавател: Антония Христова

Ананасово смути с кокос

Пай „Банофи”

Необходими продукти: 350 мл. сок от ананас; 90 мл. кокосово мляко; 150 гр. ванилов сладолед; 140 гр. замразен ананас; 2 с.л. кокосови стърготини за украса

Начин на приготвяне: Смесете ананасовия сок и кокосовото мляко в кухненския робот. Добавете ваниловия сладолед и пасирайте, докато сместа стане гладка. Добавете нарязания замразен ананас и пасирайте отново до гладкост. Разпределете сместа в две половинки какасов орех или във високи чаши и декорирайте с кокосови стърготини.







Рецепти от Благотворителния сладък базар 2014 г.

Капитан: Росен Петров
Преподавател: Камелия Камбанова

Тиквени скоунси

Тиквени скоунси

Необходими продукти: (за 24 скоунси): 1 супена лъжица масло или маргарин; 1/2 чаена чаша захар; 1/2 чаена лъжичка смесени подправки; 1 яйце; 1 чаена чаша студено тиквено пюре; 2 чаени чаши самобухващо брашно.

Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 225 градуса. В купа смесете маслото и захарта с миксер. С шпатула разбъркайте брашното с другите съставки. Омесете тестото и го разточете докато достигне дебелина от 2.5см. Набрашнете ръба на чашата(или формичката) с която ще оформите сладките и изрежете тестото. Сложете ги в намазана тава с 1см разстояние между всеки скоун. Печете ги 10-20 мин. в зависимост от големината им, докато покафенеят отгоре. Сервирайте топли, намазани с масло.



Рецепти от Благотворителния сладък базар 2013 г.

Капитан: Елена Николова
Преподавател: Гергана Дюлгерова

Бисквити Анзак

Бисквити Анзак

Необходими продукти: 1 ч. ч. фини овесени ядки; 1 ч. ч. пресято брашно тип 500; 2/3 ч. ч. кафява захар; 2/3 ч. ч. кокосови стърготини; 125 г краве масло, нарязано на малки кубчета; 2 с. л. мед; 3 с. л. студена вода; 1/2 ч. л. сода бикарбонат.

Начин на приготвяне: Фурната се загрява на 160 С (140 С, ако е с вентилатор). Три тави за печене се застилат с хартия за печене. В купа се смесват ядките, брашното, захарта и кокоса. Отделно в малка тенджерата се разтопява маслото заедно с меда и водата на умерен огън. Готви се 2 минути, като се бърка постоянно. След което се прибавя содата и маслената смес се изсипва при брашнената.



Шоколадови кексчета Лемингтън

Необходими продукти: 175 г пудра захар; 220 г краве масло; 2 яйца; 6 с. л. прясно мляко; 2 ванилии; 230 г брашно. За глазурата: 120 г пудра захар; 1 с. л. неподсладено какао; 2 с. л. топла вода; 30 г кокосови стърготини

Начин на приготовление: Маслото се оставя на топло, за да се размекне. Смесва се в купа със захарта. При непрекъснато бъркане постепенно се прибавят разбитите предварително яйца, а след тях – прясното мляко и ванилията. Накрая се прибавя пресятото брашно. Сместа се разбърква добре с лъжица, без да се разбива с миксер. Изсипва се в намазнена тавичка и се пече в загрята до 170 С фурна в продължение на 25–30 минути. След като сладкишът стане златистокафяв на цвят, се изважда и се оставя да изстине. Нарязва се на правоъгълни кексчета. Глазурата се приготвя, като в тенджерка се смесят пудрата захар, какаото и водата. Загрява се и се бърка, докато се получи гладка смес със средна гъстота. С нея се залива всяко едно кексче. Отгоре се поръсва с кокосови стърготини.



Австралийски сладки

Необходими продукти: 2 ч.ч. овесени ядки; 2 ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно; 2/3 ч.ч. кафява захар за сладкиши; 1 ч.ч. кокосови стърготини; 1/2 ч.ч. слънчогледови ядки; 1 ч.ч. сушени плодове (кайсии, стафиди, червени боровинки, сливи, смокини, фурми и т.н.); 1/4 ч.ч. мед; 125 г масло + 8 с.л. олио; 1 с връх ч.л. сода; 2 с.л. гореща вода; 3 бр. яйца

Начин на приготовление: Загрейте фурната на 200 С. Смесете първите шест съставки в купа. Разтопете меда и маслото в микровълнова. Прибавете олиото. Смесете содата с водата и прибавете към маслото, олиото и меда. Изсипете сместа в сухите съставки и добавете разбитите яйца. Разбъркайте, напълнете и уплътнете добре в силиконовите мини кекс формички до средата. Заравнете добре с лъжичка. Печете 10 минути с вентилатор или до готовност. Изчакайте да изстинат добре преди да ги извадите.


Австралийски шоколадов сладкиш

Австралийски шоколадов сладкиш

Необходими продукти: 150 гр. брашно; 2 ч.л. бакпулвер; 125 гр. масло; 2 с.л. кокосово брашно; 2 с.л. какао; 200 гр. захар; 2 яйца; 1 щипка сол; 3 с.л. прясно мляко; ванилия. За крема: 1 ч.ч. пудра захар; 1 с.л. какао; 4 с.л. разтопено масло; 1 ч.л. фино смляно кафе; 1 с.л. кокосово брашно; ванилия

Начин на приготвяне:Смесете добре маслото, кокосовото брашно, захарта и ванилията и добавете при непрекъснато бъркане яйцата. Следва да добавите пресятото с бакпулвера и солта брашно и накрая долейте млякото. Сипете сместа в подмазнена тава и сложете сладкиша да се изпече за около 40-45 минути в умерено загряна фурна. Всички продукти за крема се разбиват с миксер, докато се получи гладка консистенция. Аз обичам да добавям малко повече какао в крема. Вече охладения сладкиш залейте с глазурата и оставете да се охлади напълно преди да поднесете.


Австралийски великденски кифли (Hot Cross Buns)

Австралийски великденски кифли (Hot Cross Buns)

Необходими продукти: 120 мл прясно мляко; 1 чл суха мая; 50 г захар; 1 чл сол; 50 г краве масло, разтопено; 1/2 чл канела; 2 яйца; 400 г брашно; 50 г тъмни стафиди (или сушени червени боровинки); 1-2 сл захаросани портокалови корички, нарязани на дребно; 1 жълтък за глазурата; 50 г фина пудра захар; 2 чл топло прясно мляко (може да се замени с лимонов сок и да пропуснете ванилията); 1/2 чл ванилия на прах. Ако искате да опитате вкуса, близък до оригиналния, сложете и по една малка щипка индийско орехче и смлян карамфил (аз ги харесах повече без тези подправки).

Начин на приготвяне: Сложете маята в леко затопленото мляко, разбъркайте и оставете за 5 минути да се разтвори; измийте стафидите с топла вода, отцедете ги и подсушете леко пресейте брашното, отделете настрани 100-ина грама, от които ще добавяте при месенето и премесването с миксер разбийте яйцата, захарта, солта, маслото и канелата; прибавете млякото с маята, разбъркайте; започнете да добавяте от брашното, докато поеме; като стане по-гъста сместа можете да смените бъркалките с тези за месене на тесто, а накрая месете около 5 минути на ръка, добавяйки по малко от част от отделеното брашно; получава се лепкаво тесто - сложете го в намаслена купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и чиста кърпа, оставете за 45 минути на топло да втаса и почти да удвои обема си отново месете тестото 5 минути, прибавете стафидите и коричките, премесете, поставете в купата, завийте добре с фолиото и оставете в хладилника през нощта (от отделеното първоначално брашно е възможно да ви останат 20-30 г неупотребено) на сутринта извадете тестото и оставете 30 минути да се отпусне на стайна температура, премесете го за 5 минути, разделете го на 12 топки (ако искате да са почти еднакви - мерете теглото им); наредете ги на разстояние 2 см една от друга върху застлана с хартия за печене тава (тази на фурната пасва идеално като размер), покрийте с чиста памучна кърпа и оставете да втасват 60-90 минути на топло и далече от въздушни течения към края на втасването, когато почти са удвоили обема си, включете фурната да загрява на 200 градуса, намажете питките с жълтъка, разбит с 1 чл вода; сложете ги във вече загрята на 200 градуса фурна, печете 5 минути и намалете на 180 градуса, допечете ги още 15-20 минути, като не пропуснете да ги покриете с лист алуминиево фолио, когато придобият златиста коричка, за да не загорят извадете ги когато са готови и сложете на решетка да се охладят пригответе глазурата като разбъркате млякото с ванилията и захарта, трябва да получите много гъста каша, която почти не потича от лъжичката нанесете върху леко охладените питки глазурата - с потупване на лъжичката и разстилане с помощта на страничния и ръб сервират се топли току-що приготвени; вкусни са и след това, запечени на тостер с масло и конфитюр (не пропускайте да отрежете калпачето с глазурата преди запичането).

Капитан: Лилия Димитрова
Преподавател: Гергана Дюлгерова


Австралийски кокосови курабии

Австралийски кокосови курабии

Необходими продукти: 3/4 ч. ч. захар; 1 ч. л. царевичен сироп; 100 гр. масло; 1 ч. л. хлебна сода; 3/4 ч. ч. кокосови стърготини; 1 ч. ч. овесено брашно; 3/4 ч. ч. пълнозърнесто брашно; 2 с. л. гореща вода

Начин на приготвяне: Сложете маслото, царевичния сироп, хлебната сода, захарта и водата в тенджера и ги разбъркайте добре. Като загребвате пълна лъжица от сместа, оформете курабийки на около 6см. една от друга върху намазана тавичка. Печете при 140 градуса 25 минути.





Печени ябълки със захар и подправки

Печени ябълки със захар и подправки

Необходими продукти: 6 зелени ябълки разполовени хоризонтално; 2 ч.л. кафява захар; 2 с.л. захар на кристали; 1/2 ч.л. канела на прах; 100г. масло, нарязано на 12 парченца; сладолед или бита сметана за сервирането.

Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 160°C. Намаслете голяма тава. Поставете ябълките в съда с разрязаната страна нагоре. Смесете кафявата и бялата захар и канелата в купа и поръсете върху ябълките. Поставете по парче масло върху всяка ябълка. Печете 1 ч. и 15 мин. или докато ябълките станат златисти и карамелени. Охладете за около 5 мин. и сервирайте с бита сметана или сладолед по желание.




Капитан: Павел Станоев
Преподавател: Николай Борисов



Сладки с овесени ядки

Необходими продукти: 125 гр. брашно, 150 гр. захар, 150 гр. разтопено краве масло, 150 гр. овесени ядки, 150 гр. кокосово брашно, 1/2 ч.л. бакпулвер, 1 с.л. захарен сироп.

Начин на приготовление: Продуктите се смесват добре и се оформят мънички топчета. Топчетата се нареждат в намаслена тава и се притискат леко. Пекът се 15-20 минути на слаба фурна.


Телешки пай от Австралия

 Телешки пай от Австралия

Необходими продукти: 1 кг. телешка кайма (сами подберете месото преди смилане); 1 чаена чаша ситно нарязан лук; 200 мл. прясно мляко; 1 чаена лъжичка риган; 2 супени лъжици сос "Уорчестър"; 200 гр. настъргано сирене "Чедар"; 1 чаена чаша доматен сос; 1 чаена лъжичка сол; 60 гр. галета; 1/2 лъжичка черен пипер; 2 бр. опечени тестени форми за пай За две тестените форми: 3 чаени чаши брашно; 2 щипка сол; 200 гр. масло нарязано на парченца 2 бр. яйчен белтък

Приготвяне на формата:: Брашното и солта се смесват, добавят се маслото и белтъкът. Сместа се разбива с миксер, докато стане на трохи. Прибавят се 1-2 супени лъжици вода и се замесва тесто на ръка, което се увива в алуминиево фолио и се поставя в хладилника за 20 мин. След това се разточва и се изрязва във формата на окръжност. Тестото се надупчва с вилица и върху него се поставя хартия, пече се при предварително загрята фурна до 190 градуса (около 10 - 15 мин).

Начин на приготвяне: В купа се смесват каймата, лукът, доматеният сос, млякото и галетата. Продуктите добре се разбъркват и се добавят сол, пипер и риган. Сместа се разделя в двете тестени форми и се запича за около 45 минути при 190-200 градуса. Отделно се смесват соса и настърганото сирене. След като каймата се запече, пайовете се изваждат и се поръсват със сместа, пече се още 10 мин. Порционът на продуктите в рецептата е изчислен за направата на два пая. За състава на един разделете порцията на две части.



Бисквити Анзак с шоколадови парченца

 Бисквити Анзак с шоколадови парченца

Необходими продукти: 3/4 ч.ч. меко безсолно масло; 1ч.ч кафява захар или мед; 1 яйце; 1/4 ч.ч. бяла захар; 2 ч.л. ванилов екстракт; 1ч.ч универсално брашно; 2 ч. л. царевично нишесте; 1 ч. л. сода за хляб; 1/2 ч.л. сол; 240г. сладко-горчив шоколад, нарязан на малки парченца.

Начин на приготвяне:Загрейте фурната на 180 градуса. Смесете маслото и захарта на крем. Добавете яйце и ванилия и отново смесете добре. Добавете брашно, нишестето, содата и солта. Разбъркайте в сместа шоколадовите парченца. Намаслете тавичка за печене и сипете по една супена лъжица смес за всяка бисквитка. Печете 8-10 минути. Оставете сладките да се охладят, преди да ги опитате.



Благодарим Ви!