Kухнята на държавата-континент Австралия
Рецепти от Благотворителния сладък базар 2016 г.
Австралийски палачинки със суроватка
Необходими продукти: 280 г брашно; 2 ч. л. сода; 1 ч. л. сол; 1 с. л. захар; 2 яйца, леко разбити; 80 мл суроватка; олио за пържене
Начин на приготовление: В голяма купа се разбъркват всички сухи продукти. Сипва се суроватката и тестото бързо се разбърква до еднородност. Прибавят се яйцата и тестото отново се разбърква добре. В тиган се сгорещява мазнината. Сипват се по 60 мл (1/4 ч. ч.) тесто за всяка палачинка с диаметър 7 см. Американските палачинки със суроватка се пържат по 2 минути от всяка страна до златист цвят. Поднасят се с краве масло, кленов сироп, мед и/или горски плодове.
Рецепти от Благотворителния сладък базар 2015 г.
Капитан: Емил Глушков
Преподавател: Антония Христова
Ананасово смути с кокос
Необходими продукти: 350 мл. сок от ананас; 90 мл. кокосово мляко; 150 гр. ванилов сладолед; 140 гр. замразен ананас; 2 с.л. кокосови стърготини за украса
Начин на приготвяне: Смесете ананасовия сок и кокосовото мляко в кухненския робот. Добавете ваниловия сладолед и пасирайте, докато сместа стане гладка. Добавете нарязания замразен ананас и пасирайте отново до гладкост. Разпределете сместа в две половинки какасов орех или във високи чаши и декорирайте с кокосови стърготини.
Рецепти от Благотворителния сладък базар 2014 г.
Капитан: Росен Петров
Преподавател: Камелия Камбанова
Тиквени скоунси
Необходими продукти: (за 24 скоунси): 1 супена лъжица масло или маргарин; 1/2 чаена чаша захар; 1/2 чаена лъжичка смесени подправки; 1 яйце; 1 чаена чаша студено тиквено пюре; 2 чаени чаши самобухващо брашно.
Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 225 градуса. В купа смесете маслото и захарта с миксер. С шпатула разбъркайте брашното с другите съставки. Омесете тестото и го разточете докато достигне дебелина от 2.5см. Набрашнете ръба на чашата(или формичката) с която ще оформите сладките и изрежете тестото. Сложете ги в намазана тава с 1см разстояние между всеки скоун. Печете ги 10-20 мин. в зависимост от големината им, докато покафенеят отгоре. Сервирайте топли, намазани с масло.
Рецепти от Благотворителния сладък базар 2013 г.
Капитан: Елена Николова
Преподавател: Гергана Дюлгерова
Бисквити Анзак
Необходими продукти: 1 ч. ч. фини овесени ядки; 1 ч. ч. пресято брашно тип 500; 2/3 ч. ч. кафява захар; 2/3 ч. ч. кокосови стърготини; 125 г краве масло, нарязано на малки кубчета; 2 с. л. мед; 3 с. л. студена вода; 1/2 ч. л. сода бикарбонат.
Начин на приготвяне: Фурната се загрява на 160 С (140 С, ако е с вентилатор). Три тави за печене се застилат с хартия за печене. В купа се смесват ядките, брашното, захарта и кокоса. Отделно в малка тенджерата се разтопява маслото заедно с меда и водата на умерен огън. Готви се 2 минути, като се бърка постоянно. След което се прибавя содата и маслената смес се изсипва при брашнената.
Шоколадови кексчета Лемингтън
Необходими продукти: 175 г пудра захар; 220 г краве масло; 2 яйца; 6 с. л. прясно мляко; 2 ванилии; 230 г брашно. За глазурата: 120 г пудра захар; 1 с. л. неподсладено какао; 2 с. л. топла вода; 30 г кокосови стърготини
Начин на приготовление: Маслото се оставя на топло, за да се размекне. Смесва се в купа със захарта. При непрекъснато бъркане постепенно се прибавят разбитите предварително яйца, а след тях – прясното мляко и ванилията. Накрая се прибавя пресятото брашно. Сместа се разбърква добре с лъжица, без да се разбива с миксер. Изсипва се в намазнена тавичка и се пече в загрята до 170 С фурна в продължение на 25–30 минути. След като сладкишът стане златистокафяв на цвят, се изважда и се оставя да изстине. Нарязва се на правоъгълни кексчета. Глазурата се приготвя, като в тенджерка се смесят пудрата захар, какаото и водата. Загрява се и се бърка, докато се получи гладка смес със средна гъстота. С нея се залива всяко едно кексче. Отгоре се поръсва с кокосови стърготини.
Австралийски сладки
Необходими продукти: 2 ч.ч. овесени ядки; 2 ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно; 2/3 ч.ч. кафява захар за сладкиши; 1 ч.ч. кокосови стърготини; 1/2 ч.ч. слънчогледови ядки; 1 ч.ч. сушени плодове (кайсии, стафиди, червени боровинки, сливи, смокини, фурми и т.н.); 1/4 ч.ч. мед; 125 г масло + 8 с.л. олио; 1 с връх ч.л. сода; 2 с.л. гореща вода; 3 бр. яйца
Начин на приготовление: Загрейте фурната на 200 С. Смесете първите шест съставки в купа. Разтопете меда и маслото в микровълнова. Прибавете олиото. Смесете содата с водата и прибавете към маслото, олиото и меда. Изсипете сместа в сухите съставки и добавете разбитите яйца. Разбъркайте, напълнете и уплътнете добре в силиконовите мини кекс формички до средата. Заравнете добре с лъжичка. Печете 10 минути с вентилатор или до готовност. Изчакайте да изстинат добре преди да ги извадите.
Австралийски шоколадов сладкиш
Необходими продукти: 150 гр. брашно; 2 ч.л. бакпулвер; 125 гр. масло; 2 с.л. кокосово брашно; 2 с.л. какао; 200 гр. захар; 2 яйца; 1 щипка сол; 3 с.л. прясно мляко; ванилия. За крема: 1 ч.ч. пудра захар; 1 с.л. какао; 4 с.л. разтопено масло; 1 ч.л. фино смляно кафе; 1 с.л. кокосово брашно; ванилия
Начин на приготвяне:Смесете добре маслото, кокосовото брашно, захарта и ванилията и добавете при непрекъснато бъркане яйцата. Следва да добавите пресятото с бакпулвера и солта брашно и накрая долейте млякото. Сипете сместа в подмазнена тава и сложете сладкиша да се изпече за около 40-45 минути в умерено загряна фурна. Всички продукти за крема се разбиват с миксер, докато се получи гладка консистенция. Аз обичам да добавям малко повече какао в крема. Вече охладения сладкиш залейте с глазурата и оставете да се охлади напълно преди да поднесете.
Австралийски великденски кифли (Hot Cross Buns)
Необходими продукти: 120 мл прясно мляко; 1 чл суха мая; 50 г захар; 1 чл сол; 50 г краве масло, разтопено; 1/2 чл канела; 2 яйца; 400 г брашно; 50 г тъмни стафиди (или сушени червени боровинки); 1-2 сл захаросани портокалови корички, нарязани на дребно; 1 жълтък за глазурата; 50 г фина пудра захар; 2 чл топло прясно мляко (може да се замени с лимонов сок и да пропуснете ванилията); 1/2 чл ванилия на прах. Ако искате да опитате вкуса, близък до оригиналния, сложете и по една малка щипка индийско орехче и смлян карамфил (аз ги харесах повече без тези подправки).
Начин на приготвяне: Сложете маята в леко затопленото мляко, разбъркайте и оставете за 5 минути да се разтвори; измийте стафидите с топла вода, отцедете ги и подсушете леко пресейте брашното, отделете настрани 100-ина грама, от които ще добавяте при месенето и премесването с миксер разбийте яйцата, захарта, солта, маслото и канелата; прибавете млякото с маята, разбъркайте; започнете да добавяте от брашното, докато поеме; като стане по-гъста сместа можете да смените бъркалките с тези за месене на тесто, а накрая месете около 5 минути на ръка, добавяйки по малко от част от отделеното брашно; получава се лепкаво тесто - сложете го в намаслена купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и чиста кърпа, оставете за 45 минути на топло да втаса и почти да удвои обема си отново месете тестото 5 минути, прибавете стафидите и коричките, премесете, поставете в купата, завийте добре с фолиото и оставете в хладилника през нощта (от отделеното първоначално брашно е възможно да ви останат 20-30 г неупотребено) на сутринта извадете тестото и оставете 30 минути да се отпусне на стайна температура, премесете го за 5 минути, разделете го на 12 топки (ако искате да са почти еднакви - мерете теглото им); наредете ги на разстояние 2 см една от друга върху застлана с хартия за печене тава (тази на фурната пасва идеално като размер), покрийте с чиста памучна кърпа и оставете да втасват 60-90 минути на топло и далече от въздушни течения към края на втасването, когато почти са удвоили обема си, включете фурната да загрява на 200 градуса, намажете питките с жълтъка, разбит с 1 чл вода; сложете ги във вече загрята на 200 градуса фурна, печете 5 минути и намалете на 180 градуса, допечете ги още 15-20 минути, като не пропуснете да ги покриете с лист алуминиево фолио, когато придобият златиста коричка, за да не загорят извадете ги когато са готови и сложете на решетка да се охладят пригответе глазурата като разбъркате млякото с ванилията и захарта, трябва да получите много гъста каша, която почти не потича от лъжичката нанесете върху леко охладените питки глазурата - с потупване на лъжичката и разстилане с помощта на страничния и ръб сервират се топли току-що приготвени; вкусни са и след това, запечени на тостер с масло и конфитюр (не пропускайте да отрежете калпачето с глазурата преди запичането).
Капитан: Лилия Димитрова
Преподавател: Гергана Дюлгерова
Австралийски кокосови курабии
Необходими продукти: 3/4 ч. ч. захар; 1 ч. л. царевичен сироп; 100 гр. масло; 1 ч. л. хлебна сода; 3/4 ч. ч. кокосови стърготини; 1 ч. ч. овесено брашно; 3/4 ч. ч. пълнозърнесто брашно; 2 с. л. гореща вода
Начин на приготвяне: Сложете маслото, царевичния сироп, хлебната сода, захарта и водата в тенджера и ги разбъркайте добре. Като загребвате пълна лъжица от сместа, оформете курабийки на около 6см. една от друга върху намазана тавичка. Печете при 140 градуса 25 минути.
Печени ябълки със захар и подправки
Необходими продукти: 6 зелени ябълки разполовени хоризонтално; 2 ч.л. кафява захар; 2 с.л. захар на кристали; 1/2 ч.л. канела на прах; 100г. масло, нарязано на 12 парченца; сладолед или бита сметана за сервирането.
Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 160°C. Намаслете голяма тава. Поставете ябълките в съда с разрязаната страна нагоре. Смесете кафявата и бялата захар и канелата в купа и поръсете върху ябълките. Поставете по парче масло върху всяка ябълка. Печете 1 ч. и 15 мин. или докато ябълките станат златисти и карамелени. Охладете за около 5 мин. и сервирайте с бита сметана или сладолед по желание.
Капитан: Павел Станоев
Преподавател: Николай Борисов
Сладки с овесени ядки
Необходими продукти: 125 гр. брашно, 150 гр. захар, 150 гр. разтопено краве масло, 150 гр. овесени ядки, 150 гр. кокосово брашно, 1/2 ч.л. бакпулвер, 1 с.л. захарен сироп.
Начин на приготовление: Продуктите се смесват добре и се оформят мънички топчета. Топчетата се нареждат в намаслена тава и се притискат леко. Пекът се 15-20 минути на слаба фурна.
Телешки пай от Австралия
Необходими продукти: 1 кг. телешка кайма (сами подберете месото преди смилане); 1 чаена чаша ситно нарязан лук; 200 мл. прясно мляко; 1 чаена лъжичка риган; 2 супени лъжици сос "Уорчестър"; 200 гр. настъргано сирене "Чедар"; 1 чаена чаша доматен сос; 1 чаена лъжичка сол; 60 гр. галета; 1/2 лъжичка черен пипер; 2 бр. опечени тестени форми за пай За две тестените форми: 3 чаени чаши брашно; 2 щипка сол; 200 гр. масло нарязано на парченца 2 бр. яйчен белтък
Приготвяне на формата:: Брашното и солта се смесват, добавят се маслото и белтъкът. Сместа се разбива с миксер, докато стане на трохи. Прибавят се 1-2 супени лъжици вода и се замесва тесто на ръка, което се увива в алуминиево фолио и се поставя в хладилника за 20 мин. След това се разточва и се изрязва във формата на окръжност. Тестото се надупчва с вилица и върху него се поставя хартия, пече се при предварително загрята фурна до 190 градуса (около 10 - 15 мин).
Начин на приготвяне: В купа се смесват каймата, лукът, доматеният сос, млякото и галетата. Продуктите добре се разбъркват и се добавят сол, пипер и риган. Сместа се разделя в двете тестени форми и се запича за около 45 минути при 190-200 градуса. Отделно се смесват соса и настърганото сирене. След като каймата се запече, пайовете се изваждат и се поръсват със сместа, пече се още 10 мин. Порционът на продуктите в рецептата е изчислен за направата на два пая. За състава на един разделете порцията на две части.
Бисквити Анзак с шоколадови парченца
Необходими продукти: 3/4 ч.ч. меко безсолно масло; 1ч.ч кафява захар или мед; 1 яйце; 1/4 ч.ч. бяла захар; 2 ч.л. ванилов екстракт; 1ч.ч универсално брашно; 2 ч. л. царевично нишесте; 1 ч. л. сода за хляб; 1/2 ч.л. сол; 240г. сладко-горчив шоколад, нарязан на малки парченца.
Начин на приготвяне:Загрейте фурната на 180 градуса. Смесете маслото и захарта на крем. Добавете яйце и ванилия и отново смесете добре. Добавете брашно, нишестето, содата и солта. Разбъркайте в сместа шоколадовите парченца. Намаслете тавичка за печене и сипете по една супена лъжица смес за всяка бисквитка. Печете 8-10 минути. Оставете сладките да се охладят, преди да ги опитате.