Добре дошли на Бахамите!
Рецепти от Благотворителния сладък базар 2014 г.
Капитан: Симона Михалкова
Преподавател: Цвети Богданова
Кекс с ананас и орехи
Необходими продукти: 1/2 ч.ч. (125 г) масло размекнато; 12 половинки счукани орехи; 9 пръстена ананас от консерва; 2/3 ч.ч. (140 гр.) захаросани череши от буркан; 2 бр. яйца; 1 1/2 ч.л. бакпулвер; 1 ч.л. ванилия; 1/4 ч.л. сол; 1 1/2 ч.ч. (225 гр.) брашно; 1/2 ч.ч. (125 мл) прясно мляко.
Начин на приготвяне: Фурната се загрява предварително до 180 градуса. 4 с.л. от маслото се разтапят и се изсипват в кръглата форма за печене (23 см). Поръсва се с орехите и ананасовите колелца се редят по дъното на формата. В средата на всяко се слага по черешка. Захарта се разбива с останалото масло и яйцата с миксер на високи обороти. Добавят се бакпулверът, ванилията и солта. Постепенно се прибавя брашното, като се редува с прясното мляко. Тестото трябва да е доста лепкаво и гладко. С лъжица се прехвърля върху ананасените пръстени. Пече се около 40-50 мин. Кексът се оставя да изстива във формата 20 мин., а след това се вади от нея.
Бисквити Кокосово изкушение
Необходими продукти: 2 яйца; кокосово брашно (колкото поеме); 2 каф. чаши захар; 2 каф. чаша олио; 1 ч. л. амонячна сода; кокосови стърготини и/или орехи.
Начин на приготвяне: Продуктите се смесват. От средно мекото тесто се правят топчета. Овалват се в кокосовите стърготини и/или орехите и се редят в тава върху хартия за печене. Бисквитите се пекат в предварителна загрята фурна на 180 градуса.
Суфле с ром
Необходими продукти: 1ч.ч. захар; 1ч.ч.прясно мляко; 250 гр. краве масло; 4 с.л. какао; 3 яйца; 1 и 1/2 чаша брашно; 1 бакпулвер; ром.
Начин на приготвяне: Сместа от захарта, млякото, маслото и какаото се завира до кипване. От нея се отделя една пълна чаша за глазура. Към нея се прибавя и рома. Разбиват се 3 жълтъка с 1 супена лъжица захар и на капки се прибавят към останалата изстинала смес. Към тях се добавят 1 1/2 ч. брашно с 1 бакпулвер. Трите белтъка също се разбиват на сняг и с леко бъркане се прибавят към нея. Сместа се слага във формички за мъфини и се пече във фурна на 170 градуса. След това се залива с отделената глазура. Готовите суфлета се гарнират с парченца ананас или други екзотични плодове.
Сладкиш с кокос
Необходими продукти: масло - 100 г; захар - 1 ч.ч.; яйца - 3 броя; брашно - 1 ч.ч.; оризово брашно - 30 г; кокосови стърготини; ванилия -1 ампула; бакпулвер - 1 ч.л.; сладко - по избор, за намазване.
Начин на приготовление: Разбийте мекото масло със захарта на гладък крем. При непрекъснато разбиване добавете яйцата, едно по едно, а след тях оризовото брашно с бакпулвера. Накрая объркайте сместа с кокосовите стърготини и ванилията. Сипете сместа в намазнена форма и сложете да се изпече в умерено загряна фурна за 30-40 минути. Отгоре намажете готовия сладкиш със сладко по ваш избор и поръсете с кокосови стърготини.
Пина Колада
Необходими продукти за 2 коктейла: 100 гр. кокосова сметана (или смесени 1:1 кокосово мляко и течна сметана 35%); 220 мл. сок от ананас; 90-100 мл. „Bacardi“ или друг бял ром; счукан лед.
Необходими продукти за 2 коктейла Virgin Pina Colada: 420 мл. сок от ананас; 60-80 мл. кокосова сметана (или смесени 1:1 кокосово мляко и течна сметана 35%); 1 ч.ч. счукан лед.
Начин на приготвяне:За направата на Пина Колада може да ползвате блендер или шейкър. Всички продукти се смесват заедно и се разбиват, до получаване на студена, хомогенна смес. Налива се в подходящи чаши, които може да украсите с парченце ананас.
Рецепти от Благотворителния сладък базар 2013 г.
Капитан: Богдана Занкова
Преподавател: Албена Витанова
Кокосови бонбони (Coconut Candy)
Необходими продукти: 2 чаши кокосови стърготини; 1 1/2 чаши захар; 1/2 чаши вода; 2 ч.л. ванилов екстракт; 1 ч.л. канела на прах; 1/4 ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:Кипнете водата и добавете кокосовите стърготини. Варете за около 5-10 мин и добавете захарта. Бъркайте постоянно и варете още около 25 минути докато кокосовите стърготини се втвърдят. Свалете от огъня и добавете останалите съставки. Вземете с лъжичка части от сместа и оформете топчета. Поставете ги на намаслена хартия за печене и ги оставете да се втвърдят и изстинат.
Пай с манго (Mango Pie)
Необходими продукти: 1 неопечена основа за пай + тесто за покриване на плънката; 3 чаши обелени и много тънко нарязани парчета добре узряло манго; 1 чаша захар; 1 - 2 с.л. сок от лимон или лайм; 1 ч.л. канела; 1 ч.л. индийско орехче; 2 с.л. масло или маргарин
Начин на приготвяне:Поставете 1 пласт манго в кората за пай и напръскайте с половината захар, сок от лимон или лайм и подправки. Добавете останалите нарязани парчета манго, захар, подправки, лимонов сок и поръсете с парченца масло или маргарин. Покрийте плънката с останалото тесто и печете около 45 минути на 350 градуса.
Бананов хляб (Banana Bread)
Необходими продукти:1 1/2 чаши масло; 1 чаша бяла захар; 1 яйце; 2 чаши брашно; 2 с.л. мляко; 1 ч.л. сода за хляб; 1 ч.л. бакпулвер; 3 смачкани зрели банана.
Начин на приготвяне: Смесете добре маслото, захарта и яйцата. Добавете сухите съставки. Добавете млякото, смачканите банани и смесете добре. Печете в намаслена тава за около 1 час на температура 150-160 градуса.
Макарони със сирене (Мacaroni Cheese)
Необходими продукти:350 гр. макарони; 2 яйца; 450 гр. настъргано сирене Чедър; 3 чаши мляко; 1 малка консерва кондензирано мляко; 1/8 ч.л. червен пипер; 1/4 чаша маргарин; 1/8 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:Сварете макароните в голяма тенджера докато омекнат и отцедете от водата. Оставете в съда докато са горещи. Разбъркайте всички останали съставки в отделен съд и после ги добавете към макароните. Разбъркайте добре и прехвърлете в тава за печене. Печете на 325º за 45-60 мин., покрити с фолио. Махнете фолиото и запечете за още 10-15 минути докато макароните покафенеят леко.