Опитайте кухнята на изумрудения остров - запознайте се с Ирландия
Рецепти от Благотворителния сладък базар 2016 г.
Капитан: Елена Димитрова
Преподавател: Албена Витанова
Irish cake with apples
Необходими продукти: 3 cups flour1 cup white sugar 250g butter 3/4 cups milk 2 eggs 4 apples 2 teaspoons baking powder 1/2 teaspoon salt nutmeg - on the top of the knife
For the cream: 7 eggs1/2 cups sour
milk 2 cups milk 1 teaspoon vanilla
Начин на приготвяне: the cake: Mix together flour, baking powder, salt and nutmeg. Cut the butter into pieces and add it to the flour. Crush the mixture with hands until it becomes crumbs. Than add 3/4 sugar and
mix it good. Peel the apples and cut them into little pieces. Than put them by the crumbs. Mix the eggs and the milk into another bowl than add them to the crumbs. Mix until it becomes a dough. Put the dough into a pan, which is beforehand
greased and covered with flour. Smooth out the top and dredge with the rest of the sugar. Bake in preheated 175 C oven for 50min.
the cream: Mix the yolks with sugar until it is like foam. Heat the milk to boiling than
immediately remove it from the heat. Add 3 tablespoons milk into the yolks, mix it well and than add the rest of the milk slowly. Put the mixture back on the heat and let it boil again until it becomes a thick cream. Don't stop stirring.
Капитан: Игнат Зоин
Преподавател: Марина Усенлиева
Irish Cream Bread Pudding
Необходими продукти: 4 1⁄2slices French bread, thick, cut into 1 inch cubes (or substitute Irish soda bread Irish Soda Bread) 2tablespoons butter 1teaspoon vanilla extract 1cup milk, scalded 1pinch ground nutmeg 4eggs, beaten 1tablespoon dark brown sugar 1⁄2cup white sugar 1⁄2cup raisins 1cup Baileys Irish Cream
Начин на приготвяне: Preheat oven to 300 degrees. Butter one 2-quart casserole dish. Prepare a water bath for the 2-quart casserole dish by placing a larger dish with water in the oven. Place bread cubes in the 2-quart casserole dish. Beat together the eggs, sugar, and vanilla. Slowly add the scalded milk and Bailey's Irish Cream. Pour over the bread. If desired, sprinkle with brown sugar, nutmeg, and raisins. Place the casserole in the water bath and bake for 50 to 60 minutes or until a knife inserted in the middle comes out clean. Server either hot or chilled. When You take the pudding out of the oven, if the pudding seems to be dry, you can sprinkle some Bailey's over the top to help make it moist.
Рецепти от Благотворителния сладък базар 2015 г.
Капитан: Полина Веселинова
Преподавател: Николай Борисов
Ирландски овчарски пай
Необходими продукти: 1 с. л. олио; 1 глава кромид лук; 2 моркова; 500 г агнешка кайма; 1-2 с. л. доматено пюре; 1 с. л. сос Уорчестър; 1 с. л. брашно; 500 мл месен или зеленчуков бульон; сол и смлян черен пипер; 600-700 г картофи; прясно мляко; краве масло; 50 г настъргано сирене Чедър
Начин на приготвяне: Лукът и морковите се нарязват на малки кубчета. В тиган се сгорещява 1 с. л. олио. Запържва се каймата заедно с лука и морковите за 10 минути.Поръсва се с брашно и се разбърква добре.Сипват се бульонът, след което сосът Уорчестър и доматеното пюре. Кипва се и се похлупва с капак. Вари се на тих огън 25-30 минути. Прехвърля се в намаслена огнеупорна тава (2 л).Приготвя се картофеното пюре. Картофите се сваряват и се отцеждат. Връщат се в тенджерата и леко се подсушават. Намачкват се с преса за пюре, като се сипва горещо мляко. Прибавя се кравето масло. Готовото картофено пюре се разстила върху каймата. Отгоре се поръсва с настъргания Чедър. Фурната се загрява на 200 С. Овчарският пай се пече 15-20 минути до златист цвят.
Капитан: Севда Сарадинова
Преподавател: Радка Хлебарова
Ирландски кексчета с ябълки
Необходими продукти: 170 гр. бяло брашно; 140 гр. пълно зърнесто или можете да използвате царевично; 3 с. л бакпулвер; 2 с. л. канела; 80 гр. захар; 2 ябълки; 250 мл. мляко; 2 яйца; 100 гр. олио
Начин на приготвяне: Смесваме брашното, канелата, захарта и бакпулвера. Обелваме и нарязваме ябълките на малки кубчета и поръсваме малко от смесеното брашно върху тях. В купа разбъркваме млякото, олиото и яйцата. След това прибавяме сухата смес внимателно. За финал слагаме ябълките. Печем в предварително загряна фурна на 200 градуса около 30 мин.
Капитан: Десислава Грозева
Преподавател: Ина Дамянова
Ирландски хляб със сода
Необходими продукти: 4 cups flour; 1 cup sugar; 1 teaspoon baking soda; 2 teaspoons baking powder; 1/2 teaspoon salt; 3 eggs; 1 pint sour cream; 1 cup raisins
Начин на приготвяне:Preheat oven to 165 degrees C. Grease two 8x4 inch loaf pans. Mix the flour, sugar, baking soda, baking powder and salt. Add the eggs, sour cream and mix until just combined. Stir the liquid mixture into flour mixture just until flour is moistened. Knead dough in bowl about 10 to 12 strokes. Dough will be sticky,Place the dough in the prepared pan and pat down. Bake in a preheated oven for 65 to 75 minutes. Let cool and turn bread onto a wire rack.
Ирландски бонбони-картофи
Необходими продукти (за 12 бонбона): 1⁄4 cup softened butter; 4 ounces cream cheese, softened; 1 teaspoon vanilla extract; 1 package confectioners' sugar; 2 1/2 cups sweetened flaked coconut; 1 tablespoon ground cinnamon.
Начин на приготвяне: Be sure to use regular cream cheese, not whipped or reduced fat type. In a large bowl, cream together the butter and cream cheese. Add vanilla and confectioners' sugar. Beat until mixture forms a ball. Stir in coconut with a spoon. Roll the mixture between your hands to form small potato-shaped candies or roll into small balls. Place cinnamon in a shallow dish and roll the balls in it. Place the balls on a cookie sheet and chill for about 1 hour or until firm. If you prefer "dirtier potatoes" roll the candy a second time after they have chilled. Alternatively dip in melted chocolate for Easter eggs.
Ирландски пай с мус от Бейлис
Необходими продукти: 1 pre-made or homemade 9-inch graham cracker crust; 1 envelope powdered gelatin; 1 cup heavy / whipping cream; 3 egg whites; 1/4 cup sugar; 6 fluid ounces milk; 3 fluid ounces Baileys; 3 fluid ounces Irish whiskey; 2 teaspoons coffee crystals; 2 teaspoons cocoa.
Начин на приготвяне: Prepare the crust and set it aside. Blend the Baileys, whiskey, and half the milk in a small bowl and set them aside as well. In a small microwave-resistant bowl or saucepan, mix the remaining milk with the coffee crystals and cocoa: whisk until completely blended. Whisk the egg whites until the soft-peak stage. Add the sugar tablespoon by tablespoon until stiff peaks form. Set the egg whites aside. In another small bowl, whip the cream until firm. Set aside. Heat the milk/coffee/cocoa mixture until just about to scald: or microwave until steaming hot. When hot, sprinkle the gelatine over the surface of the mixture and whisk in until completely blended. Transfer into a larger bowl and continue whisking until the mixture cools a little. Then add the Baileys / whiskey / milk mixture and continue to whisk together until completely blended. Add the whipped cream to the egg whites and fold together a little. Then add this mixture to the liquid in the large bowl and fold in gently until completely combined with the liquid ingredients. Pour the mixture into the prepared pie crust and chill for at least several hours: overnight would be better. The next day, about an hour before you're ready to serve the pie, stick it in the freezer. At serving time, cut the pie into as many serving portions as desired, whip fresh cream, and top each serving of the mousse pie with it. If you like, grate a little chocolate over the top.
Шоколадов картофен кейк
Необходими продукти: 225g butter; 450g caster or granulated sugar; 4 eggs; 9 rounded tablespoons grated chocolate (approximately 3 standard squares of baking chocolate, or 90 grams of other chocolate); 5 rounded tablespoons (or 50g) ground almonds; 3 tablespoons cocoa; 150 g of cold, sieved or riced cooked potato; 300g flour (plain flour is fine, but cake flour is better if you have it); 1/2 teaspoon cinnamon; 2 rounded teaspoons baking powder; 1/2 teaspoon salt; 150ml milk. For preparing the pan you'll bake in: 1 1/2 tablespoons flour; 1 1/2 tablespoons cocoa
Начин на приготвяне: First prepare your cake pan. A tube pan like a Bundt pan works best for this recipe: but a springform cake pan works fine too. If using a tube pan or Bundt pan, butter it well inside, paying particular attention to any flutings or crevices in the pan. Then mix the flour and cocoa together and use this mixture to flour the inside of the pan. If using a springform pan, butter it too: then line it with a circle of buttered baking parchment for the bottom and a strip of buttered baking parchment for the sides. Now prepare your cooked potato by one of these two methods: Boil in unsalted water 2 medium-sized potatoes or 3 small potatoes in their jackets, then drain, cool completely, peel, and rice or sieve. Or if you prefer, peel and chunk 2 medium-sized potatoes or 3 small potatoes, boil for 15 minutes or until cooked through. Drain them, dry them briefly over low heat until most of the steam has stopped rising, then remove from heat and mash well, ricing or sieving when fully cooled. An important note about the potatoes: Do not add them to the batter if they are even slightly warm. If you do, the result will be a heavy cake that may fail to rise, or only rise partway. Also: We have never tried this cake with instant mashed potatoes. Better to play it safe and use the real thing. Preheat the oven to 350° F / 275° C. Then prepare the cake batter: Grate the chocolate on a fine grater, or pulse in a food processor, or crush with a mortar and pestle, until reduced to small granules. (The food processor is by far the easiest and fastest way: the grater and mortar-and-pestle are more labor intensive, but produce a slightly finer result.). When this is done, sift the flour once by itself. Then sift it a second time with the cinnamon, baking powder and salt. Cream the butter with the sugar until light and fluffy. Separate the eggs. Add the yolks, one at a time, to the creamed mixture, beating well after each one. Stir in the grated chocolate, ground almonds and cocoa. Add the sieved potato and stir again. Add the flour alternately with the milk, beating gently until smooth after each addition. When this process is complete, whip the egg whites until stiff but not dry. Fold the whipped egg whites carefully into the cake mixture. Spoon into the prepared springform pan or Bundt pan / tube pan: tap gently once on the counter to settle. Bake for 1 3/4 hours. Test for doneness with a toothpick or skewer at the end of this time: bake for another 15 minutes if needed. Remove from the oven and allow to rest in the pan for at least twenty minutes before removing from the pan: then cool on a rack. To finish, frost the chocolate cake with a chocolate-based icing, or (if you prefer the simple approach) dust with confectioners' sugar / icing sugar.
Ирландски мъфини с Бейлис
Необходими продукти: 3⁄4 cup unsweetened cocoa powder; 3⁄4 cup hot water; 6 tablespoons butter, room temperature; 1 cup butter, at room temperature; 1 2⁄3 cups all-purpose flour; 3⁄4 cup granulated sugar; 3⁄4 cup dark brown sugar, packed; 1 1⁄4 teaspoons baking powder; 3⁄4 teaspoon baking soda; 1⁄2 teaspoon salt; 3⁄4 cup buttermilk; 2 eggs; 1⁄4 cup miniature chocolate chip; 1 package confectioners' sugar; 1⁄4 cup irish cream, such as Bailey's (or heavy cream); 1⁄8 teaspoon leaves green concentrated food coloring, plus additional.
Начин на приготвяне: Preheat oven to 350 degrees F. Line 18 muffin cups with liners. In bowl, mix cocoa and hot water until dissolved; reserve. Melt 6 T butter; reserve. In bowl, mix flour with next five ingredients. Whisk in buttermilk, eggs, melted butter and cocoa mixture. Stir in chips. Divide among liners. Bake 18-22 minutes or until toothpick inserted comes out clean. Cool 10 minutes. Transfer from pan to racks; cool. On medium-high speed, beat remaining butter until fluffy. Gradually beat in confectioners' sugar until blended. Add liqueur; beat until light and fluffy, 2 minutes. Beat in 1/8 t food coloring until blended. If desired, fit large star tip into pastry bag. Using paintbrush starting at tip of bag, paint 2-3 lines of food coloring along inside, ending 1 inch from edge. Place bag in glass; fill with frosting. Pipe, or with spoon, spread frosting over cupcakes. If desired, decorate with shamrocks.
Кейк с Бейлис
Необходими продукти: For the cake: 2 cups flour; 1 3⁄4 cups sugar; 3⁄4 cup cocoa; 1⁄2 teaspoon salt; 1 tablespoon baking soda; 1 egg; 2⁄3 cup oil; 3⁄4 cup buttermilk; 1⁄4 cup bailey irish cream; 1 cup strong black coffee. For the frosting: 2 cups heavy whipping cream; 1⁄4-1⁄2 cup powdered sugar; 1⁄4 cup bailey irish cream.
Начин на приготвяне:How to make the cake: Sift dry ingredients together. Beat egg, oil, buttermilk, liqueur, coffee together. Add to the dry ingredients; beat together for about 3 minutes. Pour into greased/floured 10" springform pan or 9x13 pan. Bake at 350 for 35 to 40 minutues for the springform or 25 to 30 minutes for the 9x13- or until done. Cool. How to prepare the frosting: Beat ingredients together until stiff. Turn cake out onto a plate and frost with whipped cream mixture. Sprinkle with chocolate curls.
Рецепти от Благотворителния сладък базар 2014 г.
Капитан: Весела Ковачева
Преподавател: Светла Попова
Шоколадов кейк Гинес
Необходими продукти: 250 мл бира Гинес; 250 г масло; 275 г брашно; 400 г кафява захар; 75 г какао; 140 мл заквасена сметана; 2 бр. яйца; 2 ч.л. бакпулвер; 1 ванилова есенция; 300 г сирене Филаделфия; 150 г пудра захар; 1 ванилия.
Начин на приготвяне:В тенджера се загрява бирата (без да завира) и се добавя нарязаното на парченца масло. След като се е разтопило маслото, се добавят захарта и какаото и се разбърква. Яйцата се разбиват със сметаната, добавят се бирената смес и ваниловата есенция и се разбърква добре. На части се добавя пресятото с бакпулвер брашно и се разбърква до получаване на рядко кексово тесто. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма (24 см) и се пече в загрята на 180 С фурна около 45-55 минути (не трябва да се изсушава много, а да остане леко влажен). Кейкът се оставя да изстине напълно във формата. Крема сиренето, пудрата захар и ванилията се разбиват с миксер до получаване на хомогенна смес. Кейка се поставя в поднос и се намазва отгоре с дебел пласт крем (като пяна върху халба бира). Охлажда се поне 2 часа преди сервиране.
Капитан: Александър Атанасов
Преподавател: Николай Борисов
Ирландски питки с пресен лук
Необходими продукти: 500 гр. брашно; 2 с.л. кисело мляко; 1 ч.ч. прясно мляко; 1 ч.л. сол; 1 ч.л. сода бикарбонат; 5-6 стръка зелен лук; 1/2 ч.л. черен пипер.
Начин на приготвяне: Брашното се пресява и в средата се оформя кладенче. Сипва се солта, разтворената в кисело мляко сода, нарязаният на ситно лук и черният пипер. Млякото се добавя постепенно и се замесва гладко тесто. Разделя се на 2 топки, които се разточват до 25 см диаметър. Покриват се с кърпа и се оставят да починат. Питките се разрязват на 4 еднакви парчета и се запичат на сух нагорещен тиган. Готовите питки се покриват с кърпа за да се задушат.
Боксти бред (Boxty bread)
Необходими продукти: 250 гр. белени сурови картофи; 250 гр. белени варени картофи; 50 гр. брашно; сол
Начин на приготвяне: Суровите картофи се настъргват, подобно на рецептата за картофените палачинки. Сварените картофи се намачкват и се изсипват върху суровите, за да не потъмнеят. Прибавя се утаеното нишесте от суровите картофи, подправя се със сол. Оформя се тесто под формата на плоска питка, която се пече продължително време на слаб огън.
Бармбрак (Barmbrack)
Необходими продукти: 1 ч.чаша чай; 4 ч.чаши брашно; 3/4 ч.л. канела; 1/4 ч.л. индийско орехче; 1/4 ч.л. бахар (смлян); щипка сол; 1/2 пакетче масло; 1 пакетче мая; 1/2 ч.чаша кафява захар; 1 ч.л. захар; 1 1/4 ч.чаши топло пр. мляко; 1 яйце, разбито; 1 ч.чаша стафиди; 1 ч.чаша други сушени плодове.
Начин на приготвяне: Още от предишната вечер накиснете стафидите, другите сухи плодове и кафявата захар в чая. Но запомнете, че преди да ги сложите в сместа трябва да ги изцедите добре. В купа смесете пресятото брашно, подправките и солта. Добавете маслото, след което разбъркайте добре. В отделен съд смесете маята, заедно с лъжичката бяла захар и 1 ч.л. от топлото мляко. След като втаса, прибавете към сместа с маята останалото мляко и яйцето и разбъркайте добре. Всичко това изсипете в купата със сухите съставки. Месете докато получите твърдо, но еластично тесто. Добавете и изцедени сухи плодове. Покрийте купата с тестото с влажна кърпа и я оставете на топло място, докато тестото не удвои обема си. След това месете още 2 или 3 минути и разделете тестото в две правоъгълни форми за хляб, предварително намазани с мазнина. Ако нямате такива, то просто го оставете върху по-голяма тава. Покрийте отново с влажната кърпа и оставете тестото да втаса повторно (от 30 мин до 1 час). Печете в предварително загрята на около 180 градуса фурна, докато хлябът не покафенее леко отгоре и не започне да издава кух звук, когато го потупате.
Ирландски кекс с шоколад (Irish cake with chocolate)
Необходими продукти: 180 г. брашно; ванилия; половин пакетче бакпулвер; 1/2 ч.л. сода; 3 яйца; 170 гр. захар; 150 гр. краве масло; 100 гр. натурален шоколад; 2 с.л. какао на прах; 1 щипка сол; 1 ч.л. ванилова есенция.
Начин на приготвяне: Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Кексова форма се намаслява и се набрашнява. Натуралният шоколад заедно с маслото се разтопяват на водна баня. Яйцата се разбиват заедно със захарта, след което се прибавят брашното и какаото. Постепенно се добавят охладената шоколадова смес, солта, набухвателите и ваниловата есенция, след което се разбърква много добре. Изсипва се във формата и се пече 40 минути. Отгоре може да се украси с разтопен течен шоколад.
Ирландски шоколадов кекс с уиски
Необходими продукти: 180 г брашно тип 500; 1/2 (5 г) пакетче бакпулвер; 1/2 ч. л. сода; 3 яйца; 170 г захар; 150 г краве масло; 100 г млечен или натурален шоколад; 2 с. л. горчиво какао на прах; 100 мл уиски; щипка сол; 1 ч. л. ванилова есенция; 100 г бял шоколад, начупен на едро.
Начин на приготвяне: Фурната се загрява на 180 С. Кексова правоъгълна форма (20 см) се намаслява и се набрашнява. Млечният (натурален) шоколад заедно с маслото се разтопяват на водна баня. Яйцата се разбиват заедно със захарта, след което се прибавят брашното, бакпулверът и какаото. Накрая се добавят охладената шоколадова смес, уискито, солта и ваниловата есенция. Тестото се разбърква добре и се прехвърля във формата. Отгоре се поръсва с едро начупения бял шоколад и веднага се поставя във фурната. Кексът се пече 40 минути. Ирландският шоколадов кекс с уиски се охлажда, след което се нарязва на парчета.
Картофени палачинки (Boxty pancakes)
Необходими продукти: 500 г картофи; 2 супени лъжици брашно; 1 чаена лъжичка бакпулвер; 1/2 ч.л. сол; 150 мл. прясно мляко; 20 гр. масло.
Начин на приготвяне: Картофите се обелват и настъргват, след което се подсушават с чиста кърпа, за да се отстрани водата. Поставят се в голяма купа и се смесват с брашното, бакпулвера и солта. Прибавя се прясно мляко, забърква се леко тесто с полутечна консистенция. Сместа се пържи на тефлон в силно загрятото масло до златисто, като се оформя палачинка. Палачинките се поднасят с месна, рибена или зеленчукова плънка.
Капитан: Ана-Мария Пашова
Преподавател: Марина Усенлиева
Картофени питки (Fadges)
Необходими продукти: 500 гр. картофи; 2 яйца; 1 ч.л. сол; 30 гр. масло; 180 гр. брашно (ориентировъчно).
Начин на приготвяне: Картофите се обелват, сваряват и намачкват като за пюре, така че да няма бучки. Поръсва се със сол и разтопено масло. Добавят се яйцата и постепенно брашното и се меси до получаване на еластично тесто. Разточва се на лист с дебелина 1 см. и от него се изрязват дискове с диаметър 7 - 8 см. Пържат се в тиган с незалепващо покритие по 4 мин от всяка страна до златистокафяво. Сервира се като предястие или мезе, като върху всяка питка се слага 1/2 ч.л. масло да се топи.
Салата Дъблин
Необходими продукти: 180 г брашно тип 500; 1/2 (5 г) пакетче бакпулвер; 1/2 ч. л. сода; 3 яйца; 170 г захар; 150 г краве масло; 100 г млечен или натурален шоколад; 2 с. л. горчиво какао на прах; 100 мл уиски; щипка сол; 1 ч. л. ванилова есенция; 100 г бял шоколад, начупен на едро.
Начин на приготвяне: Картофите обелват и се нарязват на кубчета. Поръсват се с малко майорана, тъй като е много ароматна подправка, след което ръсвате и малко розмарин. Добавяте сол и чубрицата. Най-отгоре се нарежда сиренето, също нарязано на кубчета. От киселото мляко и нарязания на ситно зелен чесън се прави млечна заливка. Салатата се полива със заливката. Най-накрая салатата се поръсва с ким. По желание могат да се добавят маслини, крутони и магданоз.
Ирландски сладкиш
Необходими продукти: 2 к.ч. пудра захар; 4 с.л. масло; 2 ч. ч. брашно; 1 ч.л. сода бикарбонат или бакпулвер; 1 щипка сол; 1/2 ч.ч. прясно мляко; 1 винена чаша уиски (150 мл); 1/2 ч.ч. стафиди.
Начин на приготвяне: Разбийте пудрата захар с маслото на гладък и пухкав крем и добавете постепенно пресятото брашно със содата, солта, прясното мляко и уискито. Добре разбийте сместа и я разбъркайте финално със стафидите. Сипете я в намазнена форма или тавичка и сложете да се изпече в умерено загряна фурна. Накрая проверете готовността с клечка за зъби.
Капитан: Александър Атанасов
Преподавател: Росица Сертова
Кекс с ябълки и боровинки и ирландски яйчен крем с уиски (Apple & Blackberry Cake with Irish Whiskey Custard)
Необходими продукти: 1 чаша масло; 1 чаша захар; 4 яйца; 3 чаши брашно с набухвател; 2 ябълки, обелени почистени и нарязани на парчета; 1/2 чаша боровинки; 4 десертни ябълки - почистени, обелени и нарязани; 3 с.л. сладко от кайсии за глазиране. За яйчния крем с уиски: 1 1/4 чаши мляко; 1 1/4 чаши течна сметана; 4 жълтъка; 1/2 чаша захар; 1/4 чаша ирландско уиски
Начин на приготвяне:Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете 22 см. форма за печене и я постелете с хартия за печене. Разбъркайте с миксер маслото и захарта докато сместа стане лека и пухкава. Разбийте добре яйцата, като ги добавяте едно по едно и накрая добавете брашното. Разбъркайте нарязаните ябълки и боровинките, като заделите няколко боровинки за украса. Налейте тестото и го разпределете равномерно в тавата. Наредете парчетата ябълка върху тестото. Печете докато леко покафенее или докато дървено шишче, забито в средата на кекса излезе чисто - около 45 - 50 минути. Извадете от фурната и охладете. Извадете кекса от съда и отстранете хартията за печене. Поставете сладкиша с ябълките нагоре в чиния за сервиране. В малка тенджера на слаб огън загрейте сладкото от кайсии и с четка нанесете върху сладкиша. В отделен съд загрейте млякото и сметаната почти до завиране след което изключете котлона. В отделен съд разбийте заедно захарта и жълтъците докато получите бледа пухкава смес. Бавно изсипете млечната смес в яйчната смес като бъркате постоянно. Върнете съда на огъня на ниска температура и гответе докато крема се сгъсти достатъчно, за да покрива дървена лъжица - около 5 минути. Добавете уискито към крема. Преди сервиране гарнирайте с боровинки, нарежете сладкиша на парчета и полейте всяко парче с яйчния крем.
Капитан: Александра Даври
Преподавател: Румяна Орлоева
Плодов Хляб
Необходими продукти:500 гр. пълнозърнесто брашно; 175 гр. стафиди, накиснати за 30 мин. в студена вода; 300 мл. хладка вода; 2 бр. яйца "L"; 50 гр. краве масло; 50 гр. лимонови и портокалови кори; 20 гр. мая; щипка сол.
Начин на приготвяне: 500 гр. пълнозърнесто брашно; 175 гр. стафиди, накиснати за 30 мин. в студена вода; 300 мл. хладка вода; 2 бр. яйца "L"; 50 гр. краве масло; 50 гр. лимонови и портокалови кори; 20 гр. мая; щипка сол.
Ирландски кейк
Необходими продукти: За блата: 120 г брашно; 2 яйца; 120 г захар; 120 г краве масло; 3 ч. л. инстантно кафе; 1 ч. л. бакпулвер; 1 щипка сол. За сиропа: 120 г захар; 30 мл ирландско уиски; 1 кафе. За крема: 150 г сирене „Маскарпоне”; 200 г крем сирене Philadelphia; 170 г пудра захар; 300 г заквасена сметана; 250 мл сладкарска сметана; 1 пакетче желатин; 20 мл ирландско уиски; 100 г фъстъчен крокан (бадемов)
Начин на приготвяне: Маслото се разбива със захарта, докато се получи пухкав крем. Прибавят се яйцата, едно след друго. Брашното се пресява в купа с бакпулвера и солта. 2/3 от него се прибавя към маслената смес и отново се разбива. Инстантното кафе се разтваря в 3 с. л. вода, налива се към тестото и се разбърква. После се добавя и останалото брашно.Сместа се изсипва във форма за кейк, покрита с хартия за печене и се слага да се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 35–40 минути. Изважда се и се оставя да изстине. Продуктите за сиропа се смесват и се загряват на котлона, докато захарта се разтвори. С него се залива изстиналият блат, като се нандупчва с шишче, за да поеме повече течност. Сиренето „Маскарпоне” се разбива с уискито, крем сиренето и пудрата захар. Прибавя се заквасената сметана и отново се разбива. Желатинът се разтваря на водна баня в 1–2 с. л. вода, темперира се с част от крема, за да не се получат парцали и се прибавя към останалия крем. Сладкарската сметана се разбива на пяна и се смесва с останалите продукти. Полученият крем се слага върху блата и се заглажда. Десертът се поръсва с крокана и се оставя за 3–4 часа в хладилник, да стегне.