Вкусете ароматните храни на Кения
Капитан: Адем Халимински
Преподавател: Цвети Богданова
Maru Bhajia Kashata
Необходими продукти: 500 гр. обелени и нарязани на кръгове картофи; 1 чаша брашно; 1/2 ч.л. сол; 1 ч.л. лют червен пипер; 2-3 с.л. нарязан пресен кориандър; 2-3 нарязани зелени люти чушки; 1/4 ч.л. смачкан чесън (чеснова паста); 1/4 ч.л. черен пипер; 1 ч.л. кимион; 1 ч.л. куркума на прах
Начин на приготвяне: Измийте и изсушете картофите. Върнете ги в купа с вода и поръсете с 1 ч.л. сол. Оставете да престоят около 15 мин. в подсолената вода. Междувременно в отделен съд смесете всички останали съставки без да добавяте вода. Подсушете отново нарязаните картофи след изваждане от солената вода и ги изплакнете, след това ги оставете да съхнат. След като се подсушат ги оваляйте в сухите съставки. Вземете голяма чиния и започнете да нареждате картофите на пластове, като между всеки поръсвате по малко от сухата смес. Оставете картофите да престоят около половин час. Те бавно ще пуснат от собствената си вода, така че няма нужда да добавяте вода към рецептата. Когато картофите са готови за пържене добавете щипка сода за хляб върху тях и ги объркайте хубаво с ръце. Загрейте мазнина в дълбок тиган и изпържете всяко резанче картофи на средна или ниска температура, за да сте сигурни, че ще станат хрупкави. Сервирайте с чътни или кетчуп.