ЗА УЧЕНИЦИ ЗА ВЪЗРАСТНИ ПОДГОТОВКА СЕРТИФИКАТНИ ИЗПИТИ Индивидуално обучение Корпоративен английски Изпитен център Сертифициране на преподаватели Начало За нас Новини Предстоящо Работа Контакти MY AVO ВХОДЯЩ ТЕСТ
лого Кеймбридж лого EAQUALS

Пътувайте по кулинарната карта на Сингапур



Капитан: Емилия Тончева
Преподавател: Марина Усенлиева

Спагети по сингапурски

Ябълков пай

Необходими продукти: 200 г оризови спагети, 1 глава лук (нарязана на ивици), 3 скилидки чесън (счукан), 1 червена чушка (нарязана на ивици), 1 зелена чушка (нарязана на ивици), 1 тиквичка (нарязана на ивици), 200 гр. тофу (нарязано на ивици), 2 с.л. олио, 1 ч.л. чили, 2 с.л. соев сос.

Начин на приготвяне:Пригответе оризовите спагети според указанието на опаковката. Сложете лука и чесъна в тиган уок заедно с олиото и малко вода. След няколко минути добавете чилито, зеленчуците и соевия сос, разбърквайте 4-5 минути и добавете тофуто. Пържете още около 10 минути, след което смесете със спагетите и сервирайте веднага.



Капитан: Виктория Идакиева
Преподавател: Виктория Идакиева

Ориз по сингапурски

Начин на приготвяне:В тенджерка (дебелостенна и дебелодънна) се слага олио, запържва се лук, чесън и измит ориз - като подправки се добавят сол (или вегета), соев сос, къри (или малко индийско орехче), шафран. Като се позапържат (бърка се в това време) се долива студена вода, като е важна пропорцията ориз: вода - 1:2,5. Тоест на чаша ориз - две и половина чаши вода. Разбърква се - това е единственото разбъркване - с току-що налятата вода, после тенджерката се похлупва, тук има още един трик - капака й се увива в чиста домакинска кърпа - идеята е кондензът да попива в кърпата, а не да капе в ориза. На съвсем слаб огън се оставя да се свари - похлупено с увития в кърпа капак. Готово е, когато оризът е изпил всичката вода (около 20-30 минути). Междувременно се приготвят зеленчуци (пожелание), нарязани на ситно - може сурови или леко пръжнати, магданоз, варено яйце (по оригиналната рецепта е силно препържено яйце); може шунка или друг колбас, царевички и т.н. - Когато оризът е напълно изстинал (важно, иначе може да се скашка - особено е ако е обикновен бял ориз), се обърква с тези нещица. Става лесно, винаги е сполучлив и е супер гарнитура.



Сингапурски мраморен кекс

Капитан: Владимир Николов
Преподавател: Цвети Богданова

Сингапурски мраморен кекс (Singapore marble cake)

Необходими продукти: 200 г оризови спагети, 1 глава лук (нарязана на ивици), 3 скилидки чесън (счукан), 1 червена чушка (нарязана на ивици), 1 зелена чушка (нарязана на ивици), 1 тиквичка (нарязана на ивици), 200 гр. тофу (нарязано на ивици), 2 с.л. олио, 1 ч.л. чили, 2 с.л. соев сос.

Начин на приготвяне:Пригответе оризовите спагети според указанието на опаковката. Сложете лука и чесъна в тиган уок заедно с олиото и малко вода. След няколко минути добавете чилито, зеленчуците и соевия сос, разбърквайте 4-5 минути и добавете тофуто. Пържете още около 10 минути, след което смесете със спагетите и сервирайте веднага.






Кейк Суджи

Кейк "Суджи"

Необходими продукти: 60 гр. брашно; 1 ч.л. бакпулвер; 15 жълтъка; 280 гр. пудра захар; 350 гр. масло (размекнато); 1 ч.л. ванилова есенция; 1 ч.л. бадемова есенция; 250 гр. грис (суджи); 110 гр. настъргани на ситно бадеми; 1 ч.л. бренди

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 175 градуса целзий. Намажете с масло 20-сантиметрова тавичка.
  2. Пресейте брашното и бакпулвера заедно.
  3. Разбийте жълтъците в средноголяма купа с половината захар (140 г), докато сместа избледнее и стане пухкава. Оставете да почине.
  4. В голяма купа разбийте маслото с останалата захар, ванилената и бадемовата есенция, докато захарта се разтвори напълно и сместа избледнее и стане пухкава. Добавете сместа с жълтъците.
  5. Добавете пресятото брашно и бакпулвер, гриса, бадемите и брендито и бъркайте внимателно, докато всичко е добре размесено.
  6. Изсипете тестото във формата за кейк и печете 50-60 минути, докато коричката стане златиста и когато пробвате със забито шишче, то излиза чисто.

Великденска оризова тарта

Великденска оризова тарта

Необходими продукти: За тесто: 250 гр. брашно; 100 гр. масло или маргарин; 2 с.л. ром; 50 гр. захар; 1 яйце; щипка сол. За плънката: 65 гр. млечен ориз, подобен на ризото; 1/4 л. мляко; щипка сол; 3 яйца; 30 гр. масло или маргарин; 50 гр. захар; ванилия; настъргани бадеми; лимонова кора; стафиди по желание. За намазване на основата: 150 гр. конфитюр от кайсии; 1 с.л. ром. За украса: пудра захар

Начин на приготвяне: Направете тестото и охладете за 15 минути в хладилник. Подгответе 8 малки тавички и ги намажете с масло. Разделете тестото на 8 части и ги разточете до 14 см диаметър. Сложете така разточеното тесто в тавичките и с вилица пробийте няколко дупчици в тестото. Печете в продължение на около 20 минути при температура 200 градуса. Кипнете ориза с мляко и сол и оставете да ври 2о минути на тих огън. Охладете за 30 минути. Смесете конфитюра от кайсии с рома и бъркайте докато се получи гладка смес. Разстелете сместа върху опечената и охладена подложка за тарта. Не я изваждайте от тавичката! Отделете жълтъка на яйцата от белтъка. Разбийте маслото със захар и ванилия, докато получите кремообразна смес. Добавете жълтъка, настърганите бадеми и лимоновата кора и разбъркайте добре. Прибавете маслената смес към ориза и разбъркайте, докато се получи еднородна смес. Разбийте белтъците до бяло и прибавете към маслено-оризовата смес. Напълнете веднага тартите и печете около 20 минути при температура 200 градуса. Поръсете с пудра захар преди да сервирате.


Благодарим Ви!