Пътувайте по кулинарната карта на Сингапур
Капитан: Емилия Тончева
Преподавател: Марина Усенлиева
Спагети по сингапурски
Необходими продукти: 200 г оризови спагети, 1 глава лук (нарязана на ивици), 3 скилидки чесън (счукан), 1 червена чушка (нарязана на ивици), 1 зелена чушка (нарязана на ивици), 1 тиквичка (нарязана на ивици), 200 гр. тофу (нарязано на ивици), 2 с.л. олио, 1 ч.л. чили, 2 с.л. соев сос.
Начин на приготвяне:Пригответе оризовите спагети според указанието на опаковката. Сложете лука и чесъна в тиган уок заедно с олиото и малко вода. След няколко минути добавете чилито, зеленчуците и соевия сос, разбърквайте 4-5 минути и добавете тофуто. Пържете още около 10 минути, след което смесете със спагетите и сервирайте веднага.
Капитан: Виктория Идакиева
Преподавател: Виктория Идакиева
Ориз по сингапурски
Начин на приготвяне:В тенджерка (дебелостенна и дебелодънна) се слага олио, запържва се лук, чесън и измит ориз - като подправки се добавят сол (или вегета), соев сос, къри (или малко индийско орехче), шафран. Като се позапържат (бърка се в това време) се долива студена вода, като е важна пропорцията ориз: вода - 1:2,5. Тоест на чаша ориз - две и половина чаши вода. Разбърква се - това е единственото разбъркване - с току-що налятата вода, после тенджерката се похлупва, тук има още един трик - капака й се увива в чиста домакинска кърпа - идеята е кондензът да попива в кърпата, а не да капе в ориза. На съвсем слаб огън се оставя да се свари - похлупено с увития в кърпа капак. Готово е, когато оризът е изпил всичката вода (около 20-30 минути). Междувременно се приготвят зеленчуци (пожелание), нарязани на ситно - може сурови или леко пръжнати, магданоз, варено яйце (по оригиналната рецепта е силно препържено яйце); може шунка или друг колбас, царевички и т.н. - Когато оризът е напълно изстинал (важно, иначе може да се скашка - особено е ако е обикновен бял ориз), се обърква с тези нещица. Става лесно, винаги е сполучлив и е супер гарнитура.
Капитан: Владимир Николов
Преподавател: Цвети Богданова
Сингапурски мраморен кекс (Singapore marble cake)
Необходими продукти: 200 г оризови спагети, 1 глава лук (нарязана на ивици), 3 скилидки чесън (счукан), 1 червена чушка (нарязана на ивици), 1 зелена чушка (нарязана на ивици), 1 тиквичка (нарязана на ивици), 200 гр. тофу (нарязано на ивици), 2 с.л. олио, 1 ч.л. чили, 2 с.л. соев сос.
Начин на приготвяне:Пригответе оризовите спагети според указанието на опаковката. Сложете лука и чесъна в тиган уок заедно с олиото и малко вода. След няколко минути добавете чилито, зеленчуците и соевия сос, разбърквайте 4-5 минути и добавете тофуто. Пържете още около 10 минути, след което смесете със спагетите и сервирайте веднага.
Кейк "Суджи"
Необходими продукти: 60 гр. брашно; 1 ч.л. бакпулвер; 15 жълтъка; 280 гр. пудра захар; 350 гр. масло (размекнато); 1 ч.л. ванилова есенция; 1 ч.л. бадемова есенция; 250 гр. грис (суджи); 110 гр. настъргани на ситно бадеми; 1 ч.л. бренди
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 175 градуса целзий. Намажете с масло 20-сантиметрова тавичка.
- Пресейте брашното и бакпулвера заедно.
- Разбийте жълтъците в средноголяма купа с половината захар (140 г), докато сместа избледнее и стане пухкава. Оставете да почине.
- В голяма купа разбийте маслото с останалата захар, ванилената и бадемовата есенция, докато захарта се разтвори напълно и сместа избледнее и стане пухкава. Добавете сместа с жълтъците.
- Добавете пресятото брашно и бакпулвер, гриса, бадемите и брендито и бъркайте внимателно, докато всичко е добре размесено.
- Изсипете тестото във формата за кейк и печете 50-60 минути, докато коричката стане златиста и когато пробвате със забито шишче, то излиза чисто.
Великденска оризова тарта
Необходими продукти: За тесто: 250 гр. брашно; 100 гр. масло или маргарин; 2 с.л. ром; 50 гр. захар; 1 яйце; щипка сол. За плънката: 65 гр. млечен ориз, подобен на ризото; 1/4 л. мляко; щипка сол; 3 яйца; 30 гр. масло или маргарин; 50 гр. захар; ванилия; настъргани бадеми; лимонова кора; стафиди по желание. За намазване на основата: 150 гр. конфитюр от кайсии; 1 с.л. ром. За украса: пудра захар
Начин на приготвяне: Направете тестото и охладете за 15 минути в хладилник. Подгответе 8 малки тавички и ги намажете с масло. Разделете тестото на 8 части и ги разточете до 14 см диаметър. Сложете така разточеното тесто в тавичките и с вилица пробийте няколко дупчици в тестото. Печете в продължение на около 20 минути при температура 200 градуса. Кипнете ориза с мляко и сол и оставете да ври 2о минути на тих огън. Охладете за 30 минути. Смесете конфитюра от кайсии с рома и бъркайте докато се получи гладка смес. Разстелете сместа върху опечената и охладена подложка за тарта. Не я изваждайте от тавичката! Отделете жълтъка на яйцата от белтъка. Разбийте маслото със захар и ванилия, докато получите кремообразна смес. Добавете жълтъка, настърганите бадеми и лимоновата кора и разбъркайте добре. Прибавете маслената смес към ориза и разбъркайте, докато се получи еднородна смес. Разбийте белтъците до бяло и прибавете към маслено-оризовата смес. Напълнете веднага тартите и печете около 20 минути при температура 200 градуса. Поръсете с пудра захар преди да сервирате.