Кои са традиционните храни в кухнята на САЩ?
Рецепти от Благотворителния сладък базар 2015 г.
Капитан: Калина Чавдарова
Преподавател: Светла Попова
Брауни
Необходими продукти:250 g butter; 200 g dark chocolate; 75 g sour cherries; 50 g chopped nuts; 80 g cocoa powder; 65 g plain flour; 1 tsp baking powder; 360 g sugar; 4 eggs; 1 orange; 250 ml creme fraiche
Начин на приготвяне:Preheat your oven to 180°C/350°F/gas 4. Line a 24cm square baking tin with greaseproof paper. In a large bowl over some simmering water, melt the butter and the chocolate and mix until smooth. Add the cherries and nuts, if you're using them, and stir together. In a separate bowl, mix together the cocoa powder, flour, baking powder and sugar, then add this to the chocolate, cherry and nut mixture. Stir together well. Beat the eggs and mix in until you have a silky consistency. Pour your brownie mix into the baking tray, and place in the oven for around 25 minutes. You don't want to overcook them so, unlike cakes, you don't want a skewer to come out all clean. The brownies should be slightly springy on the outside but still gooey in the middle. Allow to cool in the tray, then carefully transfer to a large chopping board and cut into chunky squares. These make a fantastic dessert served with a dollop of crème fraîche mixed with some orange zest.
Капитан: Калина Костова
Преподавател: Марина Усенлиева
Класически американски бургери
Необходими продукти: 1 кг телешка кайма; 5 ленти бекон; 100 г сирене “Чедър”; 1 домат; 5 листа салата “Айсберг”; 5 питки за бургери; сол и черен пипер на вкус; сос барбекю
Начин на приготвяне:Каймата се овкусява със сол и черен пипер и се омесва. Оформят се 5 бургера и се слагат да се пекат на скара, заедно с бекона. Когато хванат хрупкава коричка се намазват със соса от изпечената страна. Обръщат се и върху бургерите се слага бекона и парче сирене. Питките се разполовяват и също се слагат да се изпекат на скарата за кратко от всяка страна. Във всяка питка се слага по един бургер, заедно с бекона и сиренето, отгоре се поставя шайба домат и листо айсберг.
Шоколадови бисквити
Необходими продукти: 150 г натурален шоколад; 200 г брашно; 1 ч.л. бакпулвер; 215 г какао; 1 шушулка ванилия; 230 г масло; 100 г захар; 1яйце. За крема: 115 г меко масло; 215 г пудра захар; 1 шушулка ванилия; 2 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:Разтопете шоколада на водна баня. Разтопете маслото. Към маслото добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и захарта. Разбъркайте. Добавете разтопения шоколад и разбъркайте. Размесете брашното, бакпулвера и какаото с миксер. Добавете и течната смес от масло и шоколад и разбийте на ниска скорост. Добавете и яйцето. Извадете тестото на плота и с ръце го слепете хубаво. Оформете го на руло с диаметър 6 см. Увийте рулото стегнато в прозрачно фолио, като бонбон. Докато увивате дооформете рулото. Оставете рулото в хладилник за 4 часа да се стегне. Нарежете рулото на парчета с дебелина 5 мм с остър нож. Обелете фолиото от парчетата след като сте ги отрязали. Наредете филийките легнали в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете бисквитите на 160 градуса 20 минути. За крема разбийте маслото с пудрата захар с помощта на миксер на ниска скорост. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и малко мляко. Прехвърлете крема в пош с гладък накрайник. Нанесете кръгче от крема върху половината от вече изстиналите бисквити. Захлупете с друга бисквита и леко притиснете.
Бананов кекс с орехи
Необходими продукти: 250 грама брашно; 180 грама захар; 3 яйца; 2 банана; 60 грама масло; 50 грама орехи; 1,5 ч. л. Бакпулвер
Начин на приготвяне:Разбъркайте захарта с маслото, прибавете яйцата едно по едно като разбърквате добре след всяко. След това постепенно добавете пресеяното брашно и бакпулвера. Нарежете орехите на едри парчета, бананите намачкайте с вилица и ги прибавете към тестото. Бъркайте до получаване на еднородна маса. Намажете тавата, в която ще печете с масло и изсипете тестото. Печете на 170 градуса 45-60 минути. Проверете дали кексът е готов с помощта на дървена клечка. Оставете да изстине малко.
Капитан: Десислава Павлова
Преподавател: Албена Витанова
Боровинков чийзкейк
Необходими продукти: 1 cup graham cracker crumbs; 2 tablespoons white sugar; 1/4 cup melted butter; 2 packages cream cheese, softened; 1 cup sour cream; 3/4 cup white sugar; 1 teaspoon vanilla extract; 2 tablespoons all-purpose flour; 4 eggs; 2 cups frozen blueberries, dry pack; 1/3 cup blueberry jelly.
Начин на приготвяне: Combine crumbs, 2 tablespoons sugar and butter. Pat mixture into the bottom of a 9 inch springform pan. Mash cream cheese until soft and creamy. Gradually beat in sour cream, 3/4 cup sugar, vanilla and flour. Beat in eggs one at a time. Pour mixture into crumb-lined pan. Bake in a preheated 325 degree F (165 degrees C) oven for 1 hour or until firm to the touch. Cool and then remove cake from pan by loosening edges with a knife. Place frozen blueberries on top of cake. Melt jelly and spoon over blueberries to glaze. Chill until ready to serve.
Шоколадови мъфини
Необходими продукти: 2 cups all-purpose flour; 1 cup white sugar; 3/4 cup chocolate chips; 1/2 cup unsweetened cocoa powder; 1 teaspoon baking soda; 1 teaspoon vanilla extract; 1 egg; 1 cup plain yogurt; 1/2 cup milk; 1/2 cup vegetable oil; 1/4 cup chocolate chips.
Начин на приготвяне:Preheat oven to 400 degrees F (200 degrees C). Grease 12 muffin cups or line with paper muffin liners. Combine flour, sugar, 3/4 cup chocolate chips, cocoa powder, and baking soda in a large bowl. Whisk egg, yogurt, milk, and vegetable oil in another bowl until smooth; pour into chocolate mixture and stir until batter is just blended. Fill prepared muffin cups 3/4 full and sprinkle with remaining 1/4 cup chocolate chips. Bake in preheated oven until a toothpick inserted into the center comes out clean, about 20 minutes. Cool in the pans for 10 minutes before removing to cool completely on a wire rack.
Американски палачинки
Необходими продукти: 135g/4¾oz plain flour; 1 tsp baking powder; ½ tsp salt; 2 tbsp caster sugar; 130ml/4½fl oz milk; 1 large egg, lightly beaten; 2 tbsp melted butter (allowed to cool slightly) or olive oil, plus extra for cooking.
Начин на приготвяне: Sift the flour, baking powder, salt and caster sugar into a large bowl. In a separate bowl or jug, lightly whisk together the milk and egg, then whisk in the melted butter. Pour the milk mixture into the flour mixture and, using a fork, beat until you have a smooth batter. Any lumps will soon disappear with a little mixing. Let the batter stand for a few minutes. Heat a non-stick frying pan over a medium heat and add a knob of butter. When it's melted, add a ladle of batter (or two if your frying pan is big enough to cook two pancakes at the same time). It will seem very thick but this is how it should be. Wait until the top of the pancake begins to bubble, then turn it over and cook until both sides are golden brown and the pancake has risen to about 1cm (½in) thick. Repeat until all the batter is used up. You can keep the pancakes warm in a low oven, but they taste best fresh out the pan. Serve with lashings of real maple syrup and extra butter if you like.
Капитан: Мартин Филдишев
Преподавател: Милена Грудева
Канелени рулца
Необходими продукти: Dough: 1/4 -ounce package yeast; 1/2 cup warm water; 1/2 cup scalded milk; 1/4 cup sugar; 1/3 cup butter or shortening; 1 teaspoon salt; 1 egg; 3 1/2 to 4 cups all-purpose flour. Filling: 1/2 cup melted butter, plus more for pan; 3/4 cup sugar, plus more for pan; 2 tablespoons ground cinnamon; 3/4 cup raisins, walnuts, or pecans, optional. Glaze: 4 tablespoons butter; 2 cups powdered sugar; 1 teaspoon vanilla extract; 3 to 6 tablespoons hot water.
Начин на приготвяне: Heat oven to 350 degrees F. In a small bowl, dissolve yeast in warm water and set aside. In a large bowl mix milk, sugar, melted butter, salt and egg. Add 2 cups of flour and mix until smooth. Add yeast mixture. Mix in remaining flour until dough is easy to handle. Knead dough on lightly floured surface for 5 to 10 minutes. Place in well-greased bowl, cover and let rise until doubled in size, usually 1 to 1 1/2 hours.When doubled in size, punch down dough. Roll out on a floured surface into a 15 by 9-inch rectangle. Spread melted butter all over dough. Mix sugar and cinnamon and sprinkle over buttered dough. Sprinkle with walnuts, pecans, or raisins if desired. Beginning at the 15-inch side, role up dough and pinch edge together to seal. Cut into 12 to 15 slices.Coat the bottom of baking pan with butter and sprinkle with sugar. Place cinnamon roll slices close together in the pan and let rise until dough is doubled, about 45 minutes. Bake for about 30 minutes or until nicely browned.Meanwhile, mix butter, powdered sugar, and vanilla. Add hot water 1 tablespoon at a time until the glaze reaches desired consistency. Spread over slightly cooled rolls.
Рецепти от Благотворителния сладък базар 2014 г.
Капитан: Десислава Павлова
Преподавател: Антония Христова
Американски ябълков пай
Начин на приготвяне:For the Pie Crust: 2 1/2 cups (350 grams) all-purpose flour; 1 teaspoon salt; 2 tablespoon (30 grams) granulated white sugar; 1 cup (226 grams) unsalted butter, chilled, and cut into 1 inch (2.5 cm) pieces; 1/4 to 1/2 cup (60 - 120 ml) ice water. For the Apple Filling: 2 1/2 pounds (1.1 kg) apples (about 6 large), peeled, cored, and sliced 1/4 inch thick (about 8 cups (2 L)); 1/4 cup (50 grams) granulated white sugar; 1/4 cup (55 grams) light brown sugar; 1 tablespoon lemon juice; 1 teaspoon ground cinnamon; 1/4 teaspoon ground nutmeg (optional); 1/4 teaspoon salt; 2 tablespoons (28 grams) unsalted butter; 1 1/2 tablespoons (15 grams) cornstarch (corn flour).
Капитан: Мария Иванова
Преподавател: Антония Христова
Двойно шоколадови американски мъфини
Необходими продукти:1 ½ с.л. (16 g) of бакпулвер; 1ч.л. екстракт ванилия; 180 гр. масло; 1 чаша (250 мл) прясно мляко; щипка сол; чаена лъжица готварска сода; 2 яйца + 1 жълтък; 3 чаши (380 гр.) брашно; 1 чаша (200 гр.) захар; 1 натурален шоколад; 1 бял шоколад.
Начин на приготвяне: Натуралният шоколад се топи на водна баня и се смесва с маслото. Добавят се захарта, яйцата и щипката сол. Накрая се прибавя брашното (в което са пресети бакпулвера и готварската сода) и млякото, като се редуват при добавянето. Във форми за мъфини се сипват по 2 с л. от сместа във всяко гнездо. Слага се кубче бял шоколад и се покрива с още смес. Пекат се на 220 градуса за около 12-14 минути. В средата трябва да са леко сурови.
Рецепти от Благотворителния сладък базар 2013 г.
Капитан: Елица Костова
Преподавател: Милена Грудева
Ванилови американски палачинки
Необходими продукти:2 ч.ч. брашно; 2 ч.л. бакпулвер - равни; 1/2 ч.л. сода бикарбонат; 1 ч.л. сол; 2 с.л. захар; 2 пакетчета ванилия; 2 с.л. олио; 1 ч.ч. кисело мляко; 1 ч.ч. прясно мляко.
Начин на приготвяне: Пресейте заедно в купа всички сухи съставки - брашното, содата, солта, захарта, ванилията. Отделно разбийте жълтъците с олиото, прясното и киселото мляко. Белтъците направете на пухкав сняг с щипка сол. Смесете
заедно течните съставки към сухите и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Към нея внимателно разбъркайте белтъците. Загрейте леко намазнен тефлонов тиган на котлона. Изсипете 2 с.л. от сместа без да ги разстилате. Щом започнат да се получават
дупчици, обърнете палачинката с шпатула и доопечете. Поднесете с подходяща гарнитура.
Капитан: Мария Иванова
Преподавател: Антония Христова
Мъфини с банан и шоколад
Необходими продукти: 1 1/2 ч.ч. брашно; 1/2 к.ч. олио; 1 ч.ч. захар; 1 к.ч. кисело мляко; 1 яйце; 1 опак. бакпулвер; 1 ч.л. ванилия; 3 банана; 40 г шоколад.
Начин на приготвяне: Олиото (1/2 к.ч.), яйцето (1 бр), захарта (1 ч.ч.) и киселото мляко (1 к.ч.) се изсипват в дълбока купа и се разбиват до получаването на еднородна смес. Брашното (1 1/2 ч.ч.), бакпулверът (1 опак.) и ванилията (1 ч.л.) се смесват и пресяват в купа. Прибавят се към вече разбитата яйчена смес и всичко се разбърква много добре. Прибавят се обелените и нарязани на ситно банани (3 бр), както и натрошеният на дребни кубчета твърд шоколад (40 г). Получената смес се разпределя във формички за мъфини, които са предварително намаслени или в тях за поставени хартиени кошнички. Мъфините се пекат в предварително загрята фурна при 180 градуса за около 30 минути. Преди да се извадят от формичките се оставят леко да се охладят. Време за приготвяне: 35 минути
Ябълков пай
Необходими продукти: 250 гр. масло; 350 гр. брашно; 1 яйце; 1 ч.л. (5 мл) оцет; канела; 1/3 ч.ч. (70 г) захар; 1.5 кг ябълки.
Начин на приготвяне: Ябълките се обелват и нарязват на кубчета. Посипват се със захарта (може да се сложи повече захар, ако ябълките са кисели), канела на вкус и 2 с.л. (20 г) брашно. Тестото се омесва от брашното, размекнатото
масло и 2 с.л. (20 мл) вода, в която е разбъркано половината от яйцето и оцета. Тестото се разделя на две. Точат се 2 кори - с едната се постила дъното на малка тавичка, но така, че да излиза отстрани (целта е да може да се прищипе с горната
кора). Изсипват се ябълките. Покрива се отгоре с втората кора и прищипват краищата им. Може да се украси с изрязана от тесто ябълка и листенца. Като се позапече, се намазва с жълтък и се поръсва леко с кристална захар и отново се запича до
красив цвят.
Бананови мъфини с шоколадов чипс
Необходими продукти: 90 гр. краве масло; 320 гр. брашно с бакпулвер; 125 гр. захар; 125 мл прясно мляко; 2 яйца; 2 банана; 150 гр. шоколадов чипс.
Начин на приготвяне: Фурната се загрява на 200 С. Във формата за мъфини (12 броя) се поставят хартиени кошнички. Кравето масло се разтопява в микровълновата фурна и се охлажда. В голяма купа се пресява брашното и се прибавя захарта. Сухите продукти се разбъркват добре. Отделно в по-малка купа се поставят леко разбитите яйца, млякото и кравето масло. Разбъркват се и се изливат при сухите продукти. Добавят се бананите, които се пюрират предварително. С помощта на дървена лъжица тестото се разбърква 12-18 пъти (колко брашното да поеме течната смес). Прибавя се шоколадовият чипс и отново се разбърква 3-4 пъти. Тестото се разпределя по формичките. Банановите мъфини с шоколадов чипс се пекат 15-20 минути. Изваждат се от фурната и се оставят да изстинат 3-4 минути.
Пълнени шоколадови яйца
Необходими продукти: 500 гр. шоколад или 8 бр. черупки от шоколадови яйца; 200 гр. заквасена сметана; 200 мл течна подсладена сметана; 70 гр. пудра захар; 1 ванилия; 500 гр. ягоди.
Начин на приготвяне: Разтопете шоколада на водна баня и излейте във форми 16 половинки черупки на шоколадови яйца или използвайте готови. Преди поднасяне разбийте течната и заквасената сметана с пудрата захар и ванилия. Нарежете ягодите, като оставите 8 цели и 8 половинки ягоди за украса. Напълнете 8 половинки шоколадови черупки със сметана и ягоди и покрийте като капаче с останалите 8 половинки. Украсете със сметана и половинка ягода, потопена в шоколад.
Капитан: Десислава Павлова
Преподавател: Антония Христова
Американски сладки
Необходими продукти:125 гр. меко краве масло; 1 ч. л. настъргана лимонова кора; 220 гр. кафява захар; 1 жълтък; 90 гр. овесени ядки; 225 гр. брашно; 1/2 ч. л. сода; 80 гр. бананово пюре; 75 гр. ситно нарязани сушени фурми; 60 гр. овесени ядки; допълнително 35 гр. ситно нарязани сушени фурми
Начин на приготвяне: Фурната се загрява на 180 С. Две огнеупорни тави се застилат с хартия за печене. В купа с миксер се разбиват маслото, захарта, жълтъкът и настърганата лимонова кора. Прибавят се банановото пюре, пресятото брашно със содата, овесените ядки и фурмите. Омесва се меко тесто. Със супена лъжица се гребва от тестото и се оформят топчета. Овалват се в допълнителните овесени ядки и се нареждат в тавата на разстояние 5 см. В средата на всяка бисквита се поставя парче от допълнителните ситно нарязани фурми. Банановите бисквити с овесени ядки се пекат 15 минути и се охлаждат върху метална скара.
Ябълков пай без канела
Необходими продукти: 2 опаковки чаени бисквити; 125 гр. масло; 1 кг ябълки; 50 гр. орехи; 4 яйца; 1 ч.ч. брашно; 1 ч.ч. захар.
Начин на приготвяне: Маслото (125 г) се разтопява в тавата (35х40см) и отгоре се нареждат бисквитите (2 опак.). Ябълките (1 кг) се обелват, нарязват на полумесеци и се нареждат като керемиди върху бисквитите. Отгоре се поръсват със счуканите орехи (50 г). Яйцата (4 бр), захарта (1 ч.ч.) и брашното (1 ч.ч.) се разбиват добре с миксер и с получената смес се заливат ябълките. Пече се в загрята фурна до 200 градуса до зачервяване. Време за приготвяне: 25 минути
Капитан: Светлина Малинова
Преподавател: Антония Христова
Плодов пай
Необходими продукти: 5 яйца; 250 гр. брашно; 250 гр. пудра захар; 250 гр. масло; 250 гр. ванилия
Начин на приготвяне: Маслото се разбива със захарта, прибавят се брашното и жълтъците плюс разбитите на сняг белтъци и ванилията. Тестото се слага във форма за печене, поръсва се леко с брашно и отгоре се нареждат плодове според сезона - вишни, череши, сини сливи, ябълки... Пече се около 35-40 мин. на 200 градуса.
Бананови мъфини
Необходими продукти за 12 мъфини: 3 или 4 големи банани, намачкани на пюре; 1/2 чаша бяла захар; 1 леко разбитото яйце; 1/3 чаша разтопено маргарин или масло; 1 ч.л. сода за хляб; 1 ч.л. сода на прах; 1/2 чаена лъжичка; сол; 1 1/2 чаши брашно.
Начин на приготвяне:Смесете пюре банан, захар, яйца и маргарин. Поставям настрана. В отделна купа, разбърква заедно сода, бакпулвер, сол и брашно. Мокри и сухи съставки се смесват всички заедно! Изсипва се в смазани кутии кифла, и се пече при 350 градуса по Целзий фурна за около 20 минути. Наслаждавайте се!
Шотландски маслени бисквити
Необходими продукти: 250 гр. меко масло; 250 гр. бяло брашно; 125 грама царевично брашно; 125 грама пудра или кристална захар
Начин на приготвяне: Следвайте указанията в горната рецепта, за да направите тестото. Подгответе си форма за пай с къдрави краища и най-добре с падащо дъно, но реално всяка една кръгла тава би свършила същата работа. С ръце разстелете равномерно тестото по дъното и ръбовете на формата, надупчете добре с вилица навсякъде и след това приберете за 15-20 минути във фризера да стегне. Печете на силна фурна – 230 градуса или 210 с обдухване за около 20 до 30 минути или докато видите, че се образува красива коричка. За да сте напълно спокойни, може да покриете блата с домакинска хартия и да насипете вътре боб или ориз – така няма да има никаква опасност да се надигне при печенето. Извадете от фурната и оставете върху метална решетка да изстине напълно. Необходимите продукти за крема: 1. три едри или четири средни яйца 2. прецедения сок на един-два лимона (ориентировъчно някъде 100-120 милилитра течност) 3. 150 грама захар 4. настърганата кора на единия лимон 5. половин пакетче масло (65 грама) В подходяща купа разбийте яйцата, захарта и лимоновия сок. Сложете купата на водна баня и бъркайте непрекъснато докато крема се сгъсти. Ако ползвате термометър, температурата в центъра трябва да достигне 71 градуса. Имайте предвид, че след като се охлади, крема ще стегне допълнително, затова щом се сгъсти и почне да оставя диря при разбъркването – отнемете от водната баня. Много е важно да не спирате да бъркате и след като сте го свалили от огъня, защото купата ще е още топла и има опасност по краищата да се превърне от крем в сладко-кисел омлет. Добавете маслото, нарязано на бучки и бъркайте докато се разтопи напълно. Добавете настърганата кора от лимона и покрийте крема с фолио, за да не образува коричка докато се охлажда. Оставете настрана до пълното му охлаждане. Залейте дъното на опечения и напълно охладен блат с разтопен и темпериран шоколад и оставете да стегне. Сипете лимоновия крем и при желание декорирайте отгоре с малко шоколад, за да подскажете какво се крие по-надолу. Много добре върви с топъл чай или чаша ароматно кафе, а най-добре е да се приема като “лекарство за добро настроение” по едно-две парчета на ден, защото той си е само за нея, за ценния човек, който сигурно вече знае как да прави лимонада от лимоните, които животът й поднася напоследък. Наздраве! Общото време за приготвяне е горе-долу три часа (с печенето, охлаждането и всичко).
Капитан: Димитър Станков
Преподавател: Антония Христова
Крем Карамел
Необходими продукти: 1 л. прясно мляко; 6-7 яйца; 250 гр. захар; 2 прахчета или капсули есенция ванилия; 100 гр. захар за карамелизиране.
Начин на приготвяне: Пригответе си купички или чашки за крем карамел.Захарта се карамелизира слага се в съд на котлона заедно с 1 с.л. вода. Бъркайте докато се карамелизира,но не бива да прегрява.Разпределете карамела по дъното на чашките. Разбийте яйцата с лекото топло мляко със захарта.По желание прецедете сместа, за да се получи гарантирано гладък крем карамел.Добавете ванилията и разпределете сместа в купите. Подредете купичките в дълбока тава,долейте вода до малко над средата на формите и сложете да се пече в загрята фурна за около 1 час. Температурата не трябва да е силна и водата не трябва да кипва,защото крем карамелът става на шупли.При нужда по време на печене се долива още вода в тавата. Поднесете крем карамела охладен и обърнат в чинийка.
Американски Палачинки
Необходими продукти: 1/2 кг брашно; 375 мл. прясно мляко; 2 1/2 яйца; 75 гр. масло; 2 1/2 с.л. пудра захар; 1 1/4 ч.л. бакпулвер.
Начин на приготвяне: Брашното (1/2 кг) се пресява заедно с бакпулвера (1 1/4 ч.л.) в голяма купа. Отделно се разбиват яйцата (2 1/2 бр), прясното мляко (375 мл.), пудрата захар (2 1/2 с.л.) и разтопеното масло (75 г). Сместа се добавя към брашното и тя се разбива до получаване на хомогенна смес. Загрява се тиган на умерен котлон и в него се изсипва част от палачинковата смес. При необходимост тиганът се намаслява, но ако е с незалепващо покритие, това не е необходимо. Разпределя така, че да се получи кръг с диаметъра на тигана. Огънят се намалява и палачинката се пече 1-2 минути, докато на повърхността й се получат балончета. След това палачинката се обръща и се пече до готовност. Това се повтаря до изчерпване количеството на палачинковото тесто. Палачинките се сервират топли, като по желание се гарнират с кленов сироп, сладко, течен шоколад или мед.
Понички
Необходими продукти: 500 гр. брашно; 80 гр. захар; 5 гр. сол; 20 гр. сухо мляко; 2 пакетчета суха мая; 230 мл. топла вода; 1 яйце; 40 гр. масло; 1 ванилия
Начин на приготвяне:Разбъркайте заедно брашното,захарта,солта,сухото мляко,маята и ванилията. Долейте топлата вода и разбитото яйце. Оставете в капак да се активизира сместа за 15 минути. След това добавете маслото и разбъркайте много добре. Добавяйки брашно,замесете гладко и нелепнещо тесто. Готовото тесто оставете на стайна температура да втаса около 45 минути.След това го разстелете върху намазнена повърхност на кора с дебелина 1 см. С помощта на чаша изрежете донътите, като им правите и малка кръгла дупчица в средата. Оставете ги да втасат върху плота около 45 минути. Загрейте олио в дълбок тиган на слаб котлон и пускайте донътите да се изпържат от двете страни. Готовите донъти отцеждайте върху кухненска хартия и след това ги покрийте с желаната от вас глазура. По желание ги напълнете със шприц със сладко или течен шоколад.
Капитан: Гергана Стефанова
Преподавател: Ирена Георгиева
Ябълков пай
Необходими продукти: 250 г брашно; 200 г масло или маргарин; 2 бр. яйца; 2 с.л. захар. За пълнежа: 1.5 кг ябълки; 2-3 с.л. захар; 1 ч.л. канела; 100 г счукани орехи; пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне: От продуктите се измесва тесто. Половината се разстила върху дъното и стените на тортена форма с подвижно дъно. Пълнежът се приготвя, като обелените и почистени ябълки се настъргват и се задушават до омекване със захарта. Като поизстине се добавят канелата и орехите. Изсипва се върху тестото в тортената форма. Втората половина от тестото се разточва на суджук с дебелина около 1 см. Режат се парчета, които се редят върху пълнежа на разстояние около 2 см. Върху тези парчета перпендикулярно се редят други. Оформя се решетка. Тортата се пече в умерена фурна. След като изстине се поръсва с пудра захар
Капитан: Габриела Емилова
Преподавател: Светла Попова
Великденски кексчета в кошнички
Необходими продукти: пандишпан/блат за торта/сладко руло/друг вид кекс; 1 консерва подсладено кондензирано мляко; 1 чаша студена вода; 1 пакет ванилов пудинг микс; 2 чаши течна сметана за разбиване, бита; 2 супени лъжици портокалов сок; 2 чаши пресни ягоди, нарязани на парчета; 2 чаши пресни малини; 2 киви, обелени и нарязани на парчета; 2 банана, нарязани на парчета
Начин на приготвяне: В голям съд разбийте маслото и захарта до кремообразна смес. Добавете яйцата и портокаловите корички, като продължавате да разбивате. Смесете хубаво брашното, содата, бакпулвера и солта. Добавяйте към маслената смес като редувате с мътеницата. Напълнете покрити с хартиени кошнички форми за мъфини с тестото до 2/3 от обема им. Печете на 350 гр. за 20-25 минути или докато забита в средата на мъфина клечка за зъби излезе чиста. Охладете за 10 мин. преди да ги извадите от формите и да ги наредите на решетка, за да изстинат напълно. В отделен съд смесете маслото, крема сиренето и ванилията докато се получи гладка смес. Разбивайки постепенно добавете захарта. Разпределете крема върху мъфините. Смесете водата и готварската боя, добавете кокосови стърготини, за да се оцветят и поръсете с тях сладкишите. Пробийте дупки в срещуположните краища на мъфините и забодете в тях краищата на парчета лакрицови бонбони, за да се получат дръжките на кошничките. Украсете с желирани бонбонки.
Трайфъл (Trifle)
Необходими продукти: 1/2 чаша меко масло; 1 чаена чаша захар; 1 яйце; 1 чаена лъжичка настъргана портокалова кора; 2 чаши брашно за торти; 3/4 чаена лъжичка сода за хляб; 1/2 ч.л. бакпулвер; 1/4 ч.л. сол; 2/3 чаша мътеница. За глазурата: 3/4 чаша масло, омекотено; 2 опаковки крема сирене, омекотено; 1 ч.л. ванилов екстракт; 3 чаши пудра захар; 1 ч.л. вода; 4 капки зелена готварска боя; 1-1/2 чаши люспи от кокос; червени лакрицови бонбони; желирани бонбонки.
Начин на приготвяне: В голяма купа, се разбиват млякото, водата и пудинг миксът в продължение на 2 минути. Оставя се да престои в продължение на две минути. Добавя се сметаната . В стъклена купа изсипете 2-1/2 чаши смес пудинг. Отгоре сложете половината от натрошената торта. Поръсете с 1 супена лъжица портокалов сок. Подредете половината от плодовете над тортата. Повторете като за финал покрийте всичко с един слой сметана. Декорирайте по желание според повода. Забележки и препоръки: Вместо портокалов сок може да използвате друг сок или предварително да накиснете блатовете в ликьор или сироп За по-ефектен дизайн се старайте да има повече плодове по стените на купата които да се виждат отвън Покрийте с капак и съхранявайте в хладилник.