За да предоставим най-добре услуги на нашите клиенти, в този сайт използваме бисквитки (cookies). За повече информация вижте тук.

Разбрах!
ЗА УЧЕНИЦИ ЗА ВЪЗРАСТНИ ПОДГОТОВКА СЕРТИФИКАТНИ ИЗПИТИ Индивидуално обучение Корпоративен английски Изпитен център
Сертифициране на преподаватели Начало За нас Предстоящо Работа Контакти MY AVO ВХОДЯЩ ТЕСТ
лого Кеймбридж лого EAQUALS лого ISO

5 ефективни съвета как да разширите речниковия си запас по английски

Речниковият запас е един от ключовите елементи на успешното изучаване и комуникацията на английски език. Колкото по-богат е вашият речник, толкова по-лесно ще разбирате и изразявате мислите си. По-долу ще разгледаме 5 ефективни начина, които ще ви помогнат да разширите своя речников запас и да станете по-уверени в общуването на английски.

Важно е да се разбере, че има 2 вида речников запас - активен и пасивен. Първият се състои от думи, които активно използвате, а вторият - от думи, които „знаете“ и разбирате.

И тук идва един от проблемите, които всеки наш курсист среща при обучението си в АВО: Как да запомним толкова много думи и техните значения в различните словосъчетания?

Как да разберете дали сте достатъчно подготвени за изпитите на Кеймбридж?

5 ефективни съвета от сър Аво, чрез които значително можете да увеличите вашия речников запас:

  • Четенето на разнообразна литература, като книги, статии, новини и други материали на английски език е отличен начин да научите нови думи и изрази.
  • Гледайте филми и сериали на английски, но задължително със субтитри, като по този начин развивате 2 от основните езикови умения - listening и reading
  • Използвайте ежедневно нови думи - Опитайте се да включите нови думи в ежедневната си реч и писане. Разбирането на структурата на думите чрез познаване на корените и афиксите ви помага да откриете значенията на новите думи и да ги научите лесно. Например, ако знаете, че „happy“ означава щастлив, можете да познаете, че „unhappy“ означава нещастен. Изучаването на тези основни елементи от английския речник може значително да ускори процеса на научаване на нови думи.
  • Използвайте повторение, за да затвърдите информацията в паметта си. Техники за повторение могат да включват неща като флаш карти. Kато цяло всяка игра, изградена около думи, ще бъде полезна за вашата задача. Това е чудесен начин да разширите речника си, защото запомняте нови думи и затвърждавате наученето, докато играете.
  • Писането ще ви помогне да научите повече, защото съществува пряка връзка между ръката и мозъка ви. Записвайте новите думи в тетрадка-речник, а докато записвате, се опитайте да ги изговаряте и да си представите за какво става въпрос, като в някои случаи нашите преподаватели препоръчват да ги запаметявате и в словосъчетания, които срещате в речниците

Допълнителен съвет, който сър Аво може да ви даде, е, че информацията, която е организирана и има смисъл, е по-лесна за запомняне.

Свържете информацията, която се опитвате да учите и запомните, към нещо, което вече знаете. Може да групирате новите думи в тетрадката си речник по най-лесния за вас начин да ги запомните, например:

  • Противоположни думи

    Tопло-студено; Бяло-черно ............................

  • Свързани по теми

    Животни, цветове, дрехи ...................

  • В контекст

    Текст на песен; поговорки ......................

Но ще забележите, че не във всеки от тези случаи запаметявате еднакво. Отговорът е в това, че всичко зависи от личния ви стил на учене.

5 ефективни съвета да разширите речниковия си запас по английски

Стилът на учене може да варира значително от човек на човек. Някои хора предпочитат визуалното учене чрез графики и диаграми, докато други предпочитат аудио учене като слушане на лекции или аудио книги. Някои хора са кинестетични ученици и се чувстват най-удобно, когато могат да се движат и да се ангажират физически по време на учене.

Ако знаете кой е Вашият стил на учене, имате възможности за промяна и подобряване на резултатите от обучението. Потърсете в интернет learning style quiz и ще намерите тест, с който да разберете своя стил на учене.

Успех!

Благодарим Ви!