За да предоставим най-добре услуги на нашите клиенти, в този сайт използваме бисквитки (cookies). За повече информация вижте тук.

Разбрах!
ЗА УЧЕНИЦИ ЗА ВЪЗРАСТНИ ПОДГОТОВКА СЕРТИФИКАТНИ ИЗПИТИ Индивидуално обучение Корпоративен английски Изпитен център
Сертифициране на преподаватели Начало За нас Предстоящо Работа Контакти MY AVO ВХОДЯЩ ТЕСТ
лого Кеймбридж лого EAQUALS лого ISO

6 малки тайни за по-бързо учене на английски език

Понякога ученето на английски език може да стигне до „задънена улица“, не за друго, а защото изучаващите не виждат никакъв напредък в своите 6 МАЛКИ ТАЙНИ ЗА ПО-БЪРЗО УЧЕНЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИКпознания. И така месеци, дори и години наред въпреки вложените усилия и немалко средства, им се струва, че са се „закотвили“ на едно място без изглед за крачка напред. Ако и вие се чувствате приблизително така, обърнете внимание на описаните по-долу инструменти и техники, чрез които ще дадете тласък на собствените си познания по английски език.

Не се притеснявайте да допускате грешки

Никой не очаква да сте безгрешни, докато учите английски език. Навярно може да ви послужи като успокоение фактът, че дори хора, които години наред живеят в англоговорящи страни продължават да имат своите съмнения и да допускат грешки.

Само когато говорите, давате възможност на вашия учител по английски език или англоговорящ приятел да ви поправи. Ако не ви е ясна направената поправка, поискайте още пояснения, за да затвърдите правилни структури.

И така правило номер 1: Говорете на английски език и не се притеснявайте от грешки: само така ще ги изкорените веднъж завинаги.

Открийте свой собствен метод за обогатяване на речника по английски език

Ако все още не сте убедени, че сте открили вашия начин за трайно запомняне на новите думи на английски език, пробвайте различни методи и вижте кой е най-добър за вас. Ето и някои от тях:

  • Напишете думата няколко пъти и така докато я запомните. Не се залъгвайте, че това е възможно с 3-4 изписвания един единствен път!
  • Запишете новите английски думи върху отделни листчета с превод от другата страна. Упражнявайте се като теглите листче на случаен принцип, прочетете изписаната дума и преведете устно. Направете проверка, како обърнете самото листче
  • Облепете подходящо място, което често стои пред погледа ви с  новите думи и техния превод или визия, ако е предмет. Сменяйте ги често.
  • Ако имате добра слухова памет, може да запишете гласа си, произнасяйки новите думи и техния превод.
  • Освен тези методи „направи си сам“ съществуват и различни приложения, чиято функция е именно запаметяване на думи, които се концентрират върху слуховата или визуална памет на потребителите.

Заредете се с търпение

Няма нищо по-лесно от това да вдигнете ръце, когато учите английски език, убедени, че това не е „лъжица за вашата уста“. Ученето на чужд език е сериозна и нелека задача, малко са хората, които учат езици просто така, за забавление. Ако спазвате правилото да отделяте всеки ден поне по 15 минути за упражнения, само след месец-два ще откриете с изненада, че се чувствате много по-сигурни с вашия английски език.

Не се изкушавайте да правите буквален превод от български на английски

Това е един от навиците, с които най-трудно се разделят изучаващите английски език.  И ако в началото това донякъде е допустимо, в момента в който преминете средно ниво на познания по английски език, трябва да направите всичко възможно да мислите и говорите направо на английски. Освен, че невинаги съществува еквивалент за директен превод на едно изречение или израз, когато се концентрирате върху точно определен изказ с конкретни думи, вероятността да „блокирате“ е по-скоро голяма. В същото време  съществуват различни варианти, за казване на едно и също по смисъл изречение. Затова когато говорите на английски език, концентрирайте се върху това какво искате да кажете, а не как го казвате.

И тук единственият начин да постигнете добри резултати е като се упражнявате, мислейки на чуждия език, докато сте в колата, докато вървите сами или просто си почивате върху дивана.

Не изоставяйте дни наред английския език

Не е казано, че ученето на английски език трябва да става обсебване, все пак изграждането на навици е важно, за да постигнете добри резултати.

Освен това може и да се забавлявате, докато учите. Потърсете статии на английски език  в интернет спрямо вашето хоби или интереси, слушайте радио предавания и гледайте телевизия на английски език. Не се обезкуражавайте, ако в началото ви се струва, че не разбирате нищо.

Подберете специални видеа в youtube, които имат и субтитри или радио предавания на BBC, създадени специално за изучаващи английски език, гледайте отново и отново любимите си филми на английски. Важното в случая е да подхванете тема, която е наистина интересна за вас и подтиква желанието ви да разберете всичко.

Говерете, говорете, говорете

Различни проучвания подчертават, че няма как да се справите добре с изучаването на нов език, учейки само граматика. Необходимо е да говорите, колкото е възможно по-често, затова и в AVO предлагаме различни курсове за възрастни, наблягащи именно върху комуникацията и разговорния английски език. Общуването с преподавател, чийто роден език е английският, както и участието в нашия онлайн разговорен клуб са идеален начин да се чувствате все по-уверени с вашия английски език.

Благодарим Ви!