За да предоставим най-добре услуги на нашите клиенти, в този сайт използваме бисквитки (cookies). За повече информация вижте тук.

Разбрах!
ЗА УЧЕНИЦИ ЗА ВЪЗРАСТНИ ПОДГОТОВКА СЕРТИФИКАТНИ ИЗПИТИ Индивидуално обучение Корпоративен английски Изпитен център
Сертифициране на преподаватели Начало За нас Предстоящо Работа Контакти MY AVO ВХОДЯЩ ТЕСТ
лого Кеймбридж лого EAQUALS лого ISO

Какво трябва да знаете за B2 First (FCE)?

Един от най-популярните сертификати на университета Кеймбридж

B2 First или FCE е един от най-популярните международни изпити за владеене на английски език на университета Кеймбридж, който се полага в над 100 страни по света.

Притежанието на B2 First сертификат показва, че притежавате необходимите езикови умения, за да живеете и работите в англоговоряща страна или да се обучавате в образователни институции, в които се преподава на английски.

Как да се научим да говорим английски правилно?

Сертификатът B2 First (FCE) удостоверява, че Вие можете да:

  • общувате ефективно с носителите на езика;
  • изразявате мнението си и да се аргументирате;
  • следите актуалните новини по света;
  • изразявате предимствата и недостатъците на различни гледни точки, да пишете ясно и подробно писма, доклади, есета и други видове текстове на английски език;

Структура на изпита B2 First (FCE)

Изпитът тества различни езикови умения и е разделен на 4 основни части. Представяме Ви кратка информация за всяка една от тях.

В двете части на този компонент е необходимо да демонстрирате, че можете да пишете различни видове текст на английски език.

  • Част 1: Имате дадено заглавие на есе и две тези, пряко свързани със заглавието. Необходимо е да напишете есе (140-190 думи), в което изразявате мнението си по темата, като използвате и двете дадени идеи. Трябва също така да добавите и трета, Ваша, идея, свързана със заглавието на есето.
  • Част 2: Трябва да напишете текст по избор от няколко зададени типа: статия, имейл / писмо, доклад или рецензия. Ще ви бъде предоставена информация за темата и целевата аудитория. Обем 140-190 думи.
  • Част 1: Разговор между изпитващия и всеки кандидат поотделно ( въпроси за Вашите интереси, кариера или образование, свободно време и т.н.).
  • Част 2: Изпитващият дава на всеки кандидат по 2 снимки. Всеки кандидат трябва да говори за своите снимки около 1 минута без прекъсване, след което изпитващият кани другия кандидат да коментира същите снимки (за около 30 секунди).
  • Част 3: Разговор между кандидатите. Изпитващият дава на кандидатите материали и задание. Кандидатите трябва да разговарят помежду си и да се опитат да постигнат решение/консенсус.
  • Част 4: Дискусия между двамата кандидати на теми, свързани с третата част.

Система за оценка на изпита

За да получите сертификат B2 First (FCE), трябва да изкарате минимален резултат 160 точки. Максималният резултат е 190 точки.

ТОЧКИ ОЦЕНКА НИВО
180 - 190 Grade A С1
173 - 179 Grade B В2
160 - 172 Grade C В2
140 - 159 Level B1 В1

Каква е тежестта на всеки компонент при образуване на крайната оценка?

ЧАСТ ОТ ИЗПИТА КАКВИ УМЕНИЯ ТЕСТВА МАКСИМАЛЕН РЕЗУЛТАТ
FCE Reading and Use of English Показател за това колко уверено работите с различни видове текстове: художествена литература, вестници и списания. Оценка за правилното използване на лексика и граматика. 40% от общия брой точки
FCE Writing Разбиране на структурата и спецификата на различните видове текстове. Логическа последователност за представяне на идеите. 20% от общия брой точки
FCE Listening Оценка на слушане с разбиране: новинарски програми, презентации и ежедневни разговори. 20% от общия брой точки
FCE Speaking Тестват се уменията за ефективна комуникация в различни ситуации с непознати. 20% от общия брой точки

Благодарим Ви!