За да предоставим най-добре услуги на нашите клиенти, в този сайт използваме бисквитки (cookies). За повече информация вижте тук.

Разбрах!
ЗА УЧЕНИЦИ ЗА ВЪЗРАСТНИ ПОДГОТОВКА СЕРТИФИКАТНИ ИЗПИТИ Индивидуално обучение Корпоративен английски Изпитен център
Сертифициране на преподаватели Начало За нас Предстоящо Работа Контакти MY AVO ВХОДЯЩ ТЕСТ
лого Кеймбридж лого EAQUALS лого ISO

Как да се научим да говорим английски правилно?

Милиони хора по света, за които езиковата бариера е пречка в изучаването на английски, ежедневно си задават този въпрос. Въпреки това всяко препятствие може да бъде преодоляно, ако изберете правилните средства за постигане на целите си. Говоренето е най-важното умение при изучаването на всеки чужд език. Някои курсисти признават, че лесно учат граматика, четат чужда литература с удоволствие и спокойно слушат аудиозаписи. Но когато става дума за говорене на английски, те изпадат в състояние на „Разбирам всичко, но не мога да отговоря на нищо“. И това често се случва не поради липса на знания или ограничен речник, а поради липса на разговорна практика и психологическа бариера.

Речникът на носителите на езика е около 10 000 - 20 000 думи. За всеки, който изучава английски, 2000 думи са достатъчни за свободно общуване по ежедневни теми, което отговаря на ниво А2-В1

За да започнете да говорите на английски, трябва да овладеете  базовата граматика:

  • Present (Simple, Continuous, Perfect)
  • Past Simple
  • Future Simple и конструкцията be going to
  • Модални глаголи: have to, must, can, may, might, should
  • Непряка реч
  • Страдателен залог

Как да се научим да говорим английски правилно?

Ако сте начинаещи, непременно трябва да постигнете поне ниво А2-В1, за да сте готови да общувате на английски. Да, комуникацията ви няма да е идеална, но определено ще можете да изразите мислите си.

15 ПРЕПОРЪКИ ЗА ПО-ДОБЪР АНГЛИЙСКИ

За да направите речта си естествена, докато учите нова дума, погледнете в речника, в който са изброени нейните синоними и антоними, както и свързаните с тях фразови глаголи, идиоми и примерната им упoтреба

Думите, които използвате при говорене или писане са активен речник, а пасивен са думите, които разбирате при четене и слушане, но не можете да използвате активно. Колкото по-активен е вашият речник, толкова повече начини имате да изразите мислите си. Работете върху разширяването му: научете нови думи и ги се старайте да ги употребите в речта си

Те ви дават теми за разговор, интересни идеи и нови фрази, които да използвате в комуникацията с други хора

Слушането на английски не трябва да е монотонно или плашещо. Можете да тренирате слушане с разбиране на английска реч чрез подкасти, аудио сериали, аудио книги и радио предавания. Съветваме ви да слушате един и същ запис няколко пъти, когато е възможно и с английски субтитри. Този прост трик ще подобри уменията ви за слушане.

Любимите английски песни могат да ви помогнат да подобрите уменията си за говорене. Отворете текста на песен, която харесвате. Слушайте изпълнителя и повторете текста след него. Опитайте се да поддържате темпото на речта на солиста и в същото време да произнасяте думите възможно най-ясно.

Изберете тема за разговор, като например любимата ви книга. Включете диктофона на вашия телефон или лаптоп и запишете гласа си. След като приключите със записа, го изслушайте внимателно. Обърнете внимание дали правите дълги паузи, колко бърза е речта ви, какво произношение имате и използвате ли правилна интонация.

Имате нужда от някой, който да ви подкрепи в желанието ви да изучавате английски език. Опитайте се да намерите приятел, с когото да посещавате заедно курсове, да общувате на английски по различни теми и по всякакъв начин да се мотивирате да продължите да учите.

Благодарим Ви!