Добре дошли в Шотландия!
Рецепти от Благотворителния сладък базар 2016 г.
Капитан: Гергана Стоянова
Преподавател: Цвети Богданова
Шотландски медени кексчета
Необходими продукти: мед-75 г.; захар-50 г.; масло/маргарин-50 г.; брашно-110 г. ; орехи-50 г.; сода-1/2 ч.л; яйца-1 бр.; пудра захар-100 г.; лешници-30 г.; олио- 2 с.л.
Начин на приготвяне: Медът се разтопява заедно със захарта и маргарина на слаб огън, без да кипва. Сваля се от котлона, добавя се брашното, содата, смлените орехи и яйцето. Сместа се разбърква добре и се разпределя в 14 формички за кексчета, намазани с мазнина. Пекат се 15 минути на 180 градуса. Покриват се с кърпа и се оставят да изстинат напълно. Пудрата захар се смесва с малко вода, така че да се получи гъста глазура и с нея се намазват кексчетата. В средата се поръсват с малко смлени лешници.
Шотландски сладки с пухкав чийз крем
Необходими продукти (за сладките:): 112 г меко масло, 50 г пудра захар, 120 г брашно, 50 г пшенично нишесте, щипка сол
Необходими продукти (за крема):
Авторска рецепта
1/2 ч. ч. крем сирене Филаделфия, 1 ч. ч. сладко от мляко, 3 големи супени лъжици меко масло
Начин на приготвяне: В купа разбийте маслото със захарта на пухкав крем. Добавете брашното, нишестето, ванилията и солта. Омесете меко тесто, завийте го в свежо фолио и оставете във фризера за 15 минути. Разточете тестото с дебелина около 5 мм. Нарежете ги по ваш вкус, на мен ми се искаше да са по-семпли и избрах малка кръгла формичка. Печете ги в предварително загрята на 170 градуса фурна, около 15 минути. Краищата им трябва да порозовеят съвсем леко. Не чакайте да се зачервят изцяло, след изваждането от фурната ще се стегнат още. За крема разбийте всички съставки с миксер, докато сместа стане пухкава и ефирна. Слепете напълно охладените масленки, поставете ги в плътно затворени кутии и ги консумирайте след няколко часа.
Рецепти от Благотворителния сладък базар 2015 г.
Капитан: Валерия Николова
Преподавател: Гергана Дюлгерова
Cranachan
Необходими продукти:2 tbsp medium oatmeal; 300 g fresh British raspberries; a little caster sugar; 350 ml double cream (we used Jersey double cream); 2 tbsp heather honey; 2-3 tbsp whisky, to taste
Начин на приготвяне:To toast the oatmeal, spread it out on a baking sheet and grill until it smells rich and nutty. It will not darken quickly, so use your sense of smell to tell you when it is nutty enough. Cool the oatmeal. Make a raspberry purée by crushing half the fruit and sieving. Sweeten this to taste with a little caster sugar. Whisk the double cream until just set, and stir in the honey and whisky, trying not to over-whip the cream. Taste the mix and add more of either if you feel the need. Stir in the oatmeal and whisk lightly until the mixture is just firm. Alternate layers of the cream with the remaining whole raspberries and purée in 4 serving dishes. Allow to chill slightly before eating.
Шотландски шоколадово-портокалов мус с уиски
Необходими продукти: For the mousse: 8 ounces chocolate, coarsely grated; 3 very fresh eggs, separated into whites and yolks; 2 tablespoons Scotch whisky; 2 tablespoons heavy cream (whipping cream); 1 orange, finely grated rind only. For the topping: 3⁄4 cup heavy cream (whipping cream); 2 tablespoons Scotch whisky; 1⁄2 teaspoon powdered sugar; 1⁄2orange, zest use the vegetable peeler and cut into thin strips
Начин на приготвяне:Combine chocolate, whisky and cream in a heatproof bowl and place over pan of simmering hot water, stirring until melted. Remove from the heat and allow cooling slightly. Beat egg whites to hard peaks. Beat the yolks with the finely grated orange rind. Add egg yolk mixture into the cooled chocolate cream, stir. Fold in the whisked egg whites. Spoon the mixture into six individual cups or glasses. Chill in the fridge for at least three hours. Just before serving, whip the cream for the topping with powdered sugar add the whisky and whip shortly again. Spoon cream over the mosse, top with orange zest strips and serve immediately.
Имперски бисквити
Необходими продукти:250 g or two cups sifted flour; 250 g butter; 125 g or slightly more than half a cup castor sugar (finely granulated sugar); Jam or jelly; 1 egg
Начин на приготвяне: Cream butter and sugar, add egg then add the flour. Make into a stiff paste, roll out and cut in rounds. Place on greaseproof paper (vegetable parchment or waxed paper) on a baking tray (cookie sheet). Cook in a moderate oven until slightly brown. When cold, spread jam/jelly on one round and place another round on top. Ice (the icing used is usually glacé icing) the top of the sandwich and put half a glace cherry in the middle of the icing.
Scotch egg
Необходими продукти:4 large free-range eggs; 275g sausage meat; 1 tsp fresh thyme leaves; 1 tbsp chopped fresh parsley; 1 spring onion, very finely chopped; salt and freshly ground black pepper; 125g plain flour, seasoned with salt and freshly ground black pepper; 1 free-range egg, beaten; 125g breadcrumbs; vegetable oil, for deep frying
Начин на приготвяне:Place the eggs, still in their shells, in a pan of cold salted water.Place over a high heat and bring to the boil, then reduce the heat to simmer for exactly nine minutes.Drain and cool the eggs under cold running water, then peel.Mix the sausage meat with the thyme, parsley and spring onion in a bowl and season well with salt and freshly ground black pepper (Simon recommends being generous with the freshly ground black pepper).Divide the sausage meat mixture into four and flatten each out on a clean surface into ovals about 12.5cm/5in long and 7.5cm/3in at its widest point.Place the seasoned flour onto a plate, then dredge each boiled egg in the flour.Place each onto a sausage meat oval, then wrap the sausage meat around each egg. Make sure the coating is smooth and completely covers each egg.Dip each sausage meat-coated egg in the beaten egg, rolling to coat completely, then dip and roll into the breadcrumbs to completely cover.Heat the oil in a deep heavy-bottomed pan, until a breadcrumb sizzles and turns brown when dropped into it. (CAUTION: hot oil can be dangerous. Do not leave unattended.)Carefully place each scotch egg into the hot oil and deep-fry for 8-10 minutes, until golden and crisp and the sausage meat is completely cooked.Carefully remove from the oil with a slotted spoon and drain on kitchen paper.