За да предоставим най-добре услуги на нашите клиенти, в този сайт използваме бисквитки (cookies). За повече информация вижте тук.

Разбрах!
ЗА УЧЕНИЦИ ЗА ВЪЗРАСТНИ ПОДГОТОВКА СЕРТИФИКАТНИ ИЗПИТИ Индивидуално обучение Корпоративен английски Изпитен център
Сертифициране на преподаватели Начало За нас Предстоящо Работа Контакти MY AVO ВХОДЯЩ ТЕСТ
лого Кеймбридж лого EAQUALS лого ISO

Опитайте ястията, традиционни за кухнята на ЮАР

Южноафриканската кухня е била силно повлияна от френската, английската, холандската и немската, както от африканската и малайска кухни. Гръцките и португалските емигранти също са оставили своята следа. С течение на времето от това разнородно наследство от кулинарни особености и традиции се е развила и утвърдила оригиналната южноафриканска кухня. За нея с основание се казва, че е богата, екзотична и пъстра като дъгата.



Капитан: Симона Лалева
Преподавател: Христина Рабаджийска

Жълт ориз

Ябълков пай

Необходими продукти: 250г ориз, 10г шафран, 1 пръчица канела, 5г сол, 30г захар, 125г стафиди, 10 г масло

Начин на приготвяне:Измийте ориза и го сложете заедно с подправките в тенджера, покрийте го с вода и го варете 15-20 минути докато поеме водата. Прибавете стафидите и оставете ориза на водна баня още 30 минути. Извадете канелата, прибавете маслото и сервирайте жълтия ориз към боботи.





Фруктово чътней

Ябълков пай

Необходими продукти: 200 г сушени круши, 200 г сушени кайсии, 200 г сушени смокини, 200 г сушени ябълки, 200 г стафиди, 1 л вода, 500 мл ябълков оцет (сидър), 400 г кафява захар, 2 г лют пипер, 2 г шафран, 2 г джинджифил на прах, 1 скилидка счукан чесън

Начин на приготвяне:Сложете всички плодове и водата в голям съд. Покрийте го и го оставете да престои една нощ. След това сложете плодовете заедно с останалите съставки в голяма тенджера, поставете я на слаб огън и бъркайте докато захарта се разтвори. Когато сиропът заври, намалете огъня до минимум и оставете сместа да къкри, непокрита с капак, до сгъстяване за около 1 1/2 час, като периодично я разбърквате. Разпределете фруктовото чатней в чисти и затоплени буркани и го оставете да изстине. Не затваряйте бурканите с метални капачки, а с пластиково фолио. Приберете ги на тъмно място 6 до 8 седмици и чак тогава ги използвайте.





Морковена торта

Морковена торта

Необходими продукти:За блатовете: 3 яйца от свободно отглеждани кокошки, със стайна температура; 200 г бяла захар; 150 г кафява захар мусковадо; 1/4 чаена лъжица сол; 1 супена лъжица ванилов екстракт; настъргана кора от 1 портокал; 100 мл олио; 400 г моркови, настъргани на ситно; 150 г смлени сурови лешници; 200 г ананас от консерва, нарязан на малки кубчета; 300 г брашно; 1 1/2 чаена лъжица бакпулвер; 1 чаена лъжица канела; 1/2 чаена лъжица настъргано индийско орехче; 1/4 чаена лъжица смлян карамфил. За крема: 350 г крем сирене „Филаделфия“ (2 опаковки), със стайна температура; 100 г меко масло; 200 г пудра захар; 50 мл кленов сироп; 1 чаена лъжица ванилова есенция

Начин на приготвяне:Фурната се нагрява на 180°C. Тавата на фурната (40×32 см.) се намазва с мазнина. От хартия за печене се изрязва правоъгълник с размерите на тавата. Поставя се на дъното и също се намазва с мазнина. (Ако се приготвя кръгла торта, използват се две форми с диаметър 26 см. или 28 см. Формите се подготвят по същия начин.) Яйцата, захарта и солта се смесват в голяма купа. Разбиват се добре с миксер, докато сместа се сгъсти и стане обемна. Добавят се ванилията, портокаловата кора и олиото. Разбиват се за кратко. Към сместа се добавят морковите, ананасът и лешниците. Разбъркват се с дървена лъжица. Брашното се пресява с бакпулвера, канелата, индийското орехче и карамфила. Добавят се към морковената смес и се разбърква за кратко. Сместа се изсипва в подготвената тава. (Ако се приготвя кръгла торта, сместа се разделя на две равни части и се разпределя в двете подготвени форми.) Заглажда се на повърхността. Пече се в предварително нагрятата фурна за 35 минути. Изпеченият блат се оставя да изстине. Обръща се върху кухненския плот и хартията за печене се отстранява. Разрязва се на две равни части по широчина. (Ако се пекат два блата в кръгла форма, това е излишно.) За крема: Крем сиренето се оставя на стайна температура за няколко часа или от предната вечер. Водата, която се е отделила от него се отстранява. Смесват се сиренето и кравето масло и се разбиват на пухкав крем. Добавят се пудрата захар, кленовият сироп и ванилията. Кремът се разбива добре докато се сгъсти и стане гладък. Ако е необходимо се оставя за няколко часа в хладилник. (При мен не беше необходимо, но това зависи от стайната температура, маслото и евентуално ако филаделфията се замени с друго крем сирене.) Сглобяване: Едната половина от блата се поставя в сервизна чиния (поднос). Намазва се с половината крем. Поставя се втората половина от блата и отгоре се разпределя останалата половина крем. Тортата се оставя за няколко часа в хладилник. (Ако се приготвя кръгла торта, сглобява се по-същия начин с двата кръгли блата.) Ако желаеш да покриеш цялата торта с крем ще бъде необходимо кремът да се увеличи с 1/2 от посочените дози.


Салата с домати, зелен фасул и лешници

Салата с домати, зелен фасул и лешници

Необходими продукти: 200 г зелен фасул; 250 г коктейлни домати. За заливката: 70 г печени лешници; 2 с. л. олио от лешници; 2 с. л. ябълков оцет; 1 ч. л. зърнеста горчица

Начин на приготвяне:Фасулът се сварява на пара или в микровълновата. Доматите се разрязват на две. За заливката: лешниците се нарязват на едро и се смесват с останалите продукти в буркан с капак. Бурканът се разтърсва силно, за да се обърка сместа. Смесват се фасулът, доматите и се заливат със заливката. Салатата с домати, зелен фасул и лешници се поднася веднага.



Бобена торта

Необходими продукти: 400 г сварен бял боб; 8 яйца; 13 с. л. захар; 1 пакетче бакпулвер; 1 ванилия; 1 с. л. ром; кората от 1/2 лимон; 1 бурканче шипков мармалад (280 г); 150 г бял шоколад за гарниране; 30–40 г филирани бадеми за гарниране; масло за намазване на тавите; брашно за поръсване на тавите

Начин на приготвяне:Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Бобът се пасира и се добавя към яйчената смес. Слагат се бакпулвера, ванилията, рома и настърганата лимонова кора. Разбърква се добре.Сместа се разделя на две части и всяка се сипва в намазнена с масло тава. Поръсва се с брашно. Блатовете се пекат в загрята на 150 градуса фурна до зачервяване. Проверчват се след 10–15 минути и се пекат още около 45 минути до готовност. След като се охладят малко, се вадят от формите. Мармаладът се загрява за кратко в микровълнова фурна и се намазва върху единия блат. Отгоре се поставя другия. Белият шоколад се разтопява на водна баня и се разлива върху тортата. Отгоре се поръсва с филирани бадеми.


Капитан: Жасмина Димитрова
Преподавател: Марина Усенлиева


South African Koeksisters

South African Koeksisters

Необходими продукти: 250 ml water (1 cup); 625 ml white sugar (2 1/2 cups); 12 ml lemon juice (2 1/2 tsp.); 5 ml vanilla essence (1 tsp.). For the Dough: 375 ml cake flour (1 1/2 cups); 22 ml baking powder (4 1/2 tsp.); 1 ml salt (1/4 tsp.); 20 g butter or 20 g margarine; 150 ml milk (the vanilla soy milk gives added flavor, 5/8 cup) or 150 ml vanilla-flavored soymilk (the vanilla soy milk gives added flavor, 5/8 cup); 750 ml canola oil (3 cups)

Начин на приготвяне:Put the water and sugar in a ot and bring to boil on low heat. Stir frequently until the sugar is completely dissolved. Boil for 7 minutes. Remove the pot from the stove and stir in the lemon juice and vanilla essence. Put the pot into the fridge. Mix the flour, salt, and baking powder thoroughly in a mixing bowl. Break the butter or margarine into small pieces and add to the four mixture. Add the milk. Mix well until a dough is formed. Roll the dough out to a thickness of 5 mm (+ or - 1/4 in.). Cut the dough into thin (+ or - 10 mm or 1/2 in.) strips. Take 3 strips and join their ends on one side. Braid the strips to desired koeksister length and join other ends. Heat the oil in a pot until fairly hot. Put about 3 koeksisters (or what can fit)at a time in the oil and fry them on both sides until they get a golden-brown color. As you remove the koeksisters for the oil, place them directly ito the syrup from the fridge. It is important to keep the syrup cool, so between soakings, return the syrup to the fridge to maintain its coolness. Remove the koeksisters from the syrup and allow the excess syrup to drip off. Place them in the refrigerator to cool and then eat!



Soetkoekies

Soetkoekies

Необходими продукти: 4 tablespoons butter, softened; 2 -2 1⁄4 cups all-purpose flour; cooking spray; 1 teaspoon baking soda; 1 teaspoon ground cinnamon; 1⁄2 teaspoon ground ginger; 1⁄4 teaspoon ground cloves; 1⁄4 teaspoon salt; 1 1⁄4 cups dark brown sugar; 1 egg, lightly beaten; 1⁄4 cup port wine (or Madeira or a sweet sherry); 1⁄2 cup blanched almond, finely chopped; 15 whole blanched almonds, split lengthwise into halves; 1 egg white, combined with 2 teaspoons of water and beaten to a froth

Начин на приготвяне:In a large container mix very well: the flour, brown sugar, baking soda, cream of tartar, salt and all the spices. Rub in the butter and Crisco or fat with your fingers and palms until the mixture resembles breadcrumbs. Whisk the eggs, add just 1/2 cup sweet wine to the eggs, then stir into the dry mixture. Stir this in well, and if still too dry to form a dough, add more of the sweet wine to form a fairly stiff dough. The dough is easy to handle and can be kneaded at this stage to mix well and to form a dough you can roll out. Roll out thinly, in batches, on a floured surface. Keep gathering up the unused dough, press together, and roll out again. Make sure your oven grid is in the centre of the oven, as cookies burn easily on the bottom, especially if you use dark tins. Press out large round cookies, carefully place on the greased tins, and bake in batches in the preheated oven. Check cookies after 5 minutes; don't let them burn. Cooking time depends on your oven and size of cookies, but is generally about 7 minutes. Remove with an egg-lifter, and let them cool and harden on wire racks. Store in airtight tins. The amount given below is a guess: any smaller and you will get up to 130 cookies or more. The cooking time is based roughly on the several batches you will have to cook. Can be made weeks before using. Although I give an approximately number of cookies, it will depend on your cookie cutter. A smaller cookie cutter will yield up to 130 or more cookies.



Picnic Bread

Picnic Bread

Необходими продукти:2 1⁄2 cups flour; 4 teaspoons baking powder (not soda); 1 cup chopped spring onion; 3 cups coarsely grated cheddar cheese; 1 lb fairly lean bacon, chopped into smallish pieces (2 packets); 8 large eggs, beaten; 2 teaspoons seasoning salt, such as aromat; fresh coarse ground black pepper; 1 tablespoon chili sauce; 3 tablespoons melted butter; 1 cup buttermilk

Начин на приготвяне:Set oven on 350 deg F. Grease well 2 fairly small bread tins. Mix all the ingredients except the buttermilk. DO NOT fry the bacon: it goes in raw, chopped: it cooks in the baking process and adds to the flavour. Add JUST enough buttermilk to make a soft, almost sticky dough, as for scones. You may not even need the buttermilk, as the consistency will also depend on the size of the eggs used. Divide batter between the 2 tins. Bake about 1 hour in the preheated oven, or until a skewer comes out clean. Turn out and cool on a rack. It's going to be difficult to guess the servings, as the bread is rich and filling. When cool, wrap in foil and keep at room temperature or in fridge overnight (assuming you're going to use it on a trip of for school the next day).



Simple Sliced Tomato-And-Cheese Side Dish

Необходими продукти:5-6 large tomatoes, ripe; 1 teaspoon dried basil; 1⁄2 teaspoon flaked sea salt (to taste); 4-6 tablespoons tomato ketchup (made with real tomatoes); 4 ounces brie cheese or 4 ounces camembert cheese (or any flavoursome cheese which melts well); 1⁄2 teaspoon black pepper, coarse (or more); 1 red onion, thinly sliced; 4-6 tablespoons virgin olive oil (or more, if wanted); 3-4 slices bread, pref. white, crusts cut off

Начин на приготвяне:Heat oven to 350 deg F/180 deg C, or less for a fan/convection oven. Line a dish with baking paper to save on the washing up! Slice the tomatoes fairly thickly, and arrange one overlapping layer in the dish. Sprinkle with basil, sea salt and coarse black pepper. Drizzle over about 2 - 3 tablespoons ketchup. (This intensifies the tomato flavour). Slice the Brie (or any cheese you chose, but if using mozzarella consider more seasoning because mozz is so bland). Arrange the slices over the tomato slices. Add a 2nd layer of sliced tomatoes, and season like the previous layer. Add all leftover cheese, and use more if you like, and sprinkle with coarse black pepper to taste. Drizzle with olive oil. Slice the onion thinly and put rings and slices all over the dish. Now arrange the crustless bread slices over the tomato dish so that the top is completely covered. You may have to cut the bread slices to fit. Sprinkle liberally with olive oil. Bake the dish for about 20 - 25 minutes, until the bread topping is crisp and browned. Yes, tomato liquid will form in the bottom of the dish -- dip extra bread in it, or drink it with a spoon because it's delicious!


Капитан: Весела Стоянова
Преподавател: Гергана Дюлгерова


Tabbouleh

Tabbouleh

Необходими продукти: 1 large tomatoes, finely chopped; 1 small sweet vidalia onion, finely chopped; 1⁄2 cup flat leaf parsley, minced; 1⁄2 cup bulgut; 3 tablespoons olive oil; juice of 1 lemon; salt

Начин на приготвяне:Soak wheat in cold water for a couple of hours. Drain and rinse well.with cold water. Dry thoroughly. I use paper towels to pat as dry as possible. Mix all ingredients together. Refrigerate until required.




Рецепти от Благотворителния сладък базар 2016 г.

Капитан: Юлия Протогерова
Преподавател:Цвети Богданова

Malva Pudding

Malva Pudding

Необходими продукти:За блата: 1 чаша кристална захар; 2 яйца със стайна температура; 1 с.л. кайсиево сладко; 1 ¼ чаши брашно; 1 ч.л. сода бикарбонат; щипка сол; 2 с.л. масло; 1 с.л. оцет (ок. 15ml); 125 мл. мляко. За соса: 250 мл. сметана; 125 гр. масло; 125 гр. захар; 125 мл. вода/портокалов сок/шери/бренди

Начин на приготвяне:Загрейте фурната на 190°C Разбийте захарта и яйцата докато получите въздушна смес след което добавете сладкото и разбърквайте до кремообразна консистенция. Пресейте сухите съставки в отделна купа. Разтопете маслото на средна температура и добавете оцета и млякото. Смесете млякото и сухите съставки и разбъркайте добре. Добавете яйчната смес и отново разбъркайте добре. Пресипете в огнеупорна касерола с обем над 2 литра. Печете на 190°C около 45 минути докато сладкиша покафенее. Смесете и загрейте всички съставки за соса в малък съд на средна температура и полейте пудинга с този сос преди сервиране, за предпочитане докато сладкиша е още топъл. Сервирайте с бита сметана или топка сладолед.


Млечен тарт (Milk Tart)

>Млечен тарт (Milk Tart)

Необходими продукти: За основата: ½ ч. чаша меко масло; 1 ч. чаша захар; 1 яйце; 2 ч. чаши брашно; 2 ч. лъжички бакпулвер; 1 щипка сол. За плънката: 4 ч. чаши прясно мляко; 1 ч. л. ванилов екстракт; 1 ч. л. масло; 2 ½ ч. л. брашно; 2 ½ ч. л. царевично нишесте; ½ ч. чаша бяла захар; 2 яйца - разбити; ½ ч. л. канела на прах

Начин на приготвяне:Загрейте фурната на 175 градуса. В купа разбийте мекото масло за блата с 1 ч. чаша захар до гладка смес. Добавете 1 яйце и разбърквайте отново до получаване на гладка смес. В отделна купа смесете сухите съставки за основата на млечния тарт - брашното, бактулвера и солта. Прибавете сухите съставки към разбитите масло, захар и яйце и разбъркайте всички съставки добре до пълна хомогенизация. Разделете полученото меко тесто на две и притиснете всяка половина към дъното и страните на две форми за пай с диаметър 23 см. Печете в предварително загрятата фурна 10-15 минути докато двете основи за тарт станат златисто-кафяви. В голям огнеупорен съд смесете млякото, ваниловия екстракт и 1 ч. лъжичка масло. Загрейте на средна температура до завиране, след което свалете съда от котлона. В отделна купа смесете 2 ½ ч.л. брашно, нишестето и ½ ч.чаша захар. Добавете 2-те разбити яйца към сместа от брашно и захар и разбъркайте добре. Бавно и с постоянно бъркане добавете получената смес към топлото мляко. Върнете съда с млечната смес на котлона и загрейте отново до завиране като разбърквате постоянно. Варете и бъркайте в продължение на 5 минути. Разделете получения млечен крем в двете готови и охладени основи за тарт. Поръсете готовия сладкиш с канела и охладете преди сервиране.

Млечният тарт се хапва задължително във весела компания и с много удоволствие.


Благодарим Ви!