За да предоставим най-добре услуги на нашите клиенти, в този сайт използваме бисквитки (cookies). За повече информация вижте тук.

Разбрах!
ЗА УЧЕНИЦИ ЗА ВЪЗРАСТНИ ПОДГОТОВКА СЕРТИФИКАТНИ ИЗПИТИ Индивидуално обучение Корпоративен английски Изпитен център
Сертифициране на преподаватели Начало За нас Предстоящо Работа Контакти MY AVO ВХОДЯЩ ТЕСТ
лого Кеймбридж лого EAQUALS лого ISO

ПОЛЕЗНИ ФРАЗИ ЗА НЕПРИНУДЕН РАЗГОВОР НА АНГЛИЙСКИ

За да водите уверено разговор на английски, трябва да знаете основните разговорни фрази, да сте добре запознати с граматическите тънкости и да имате ясно произношение. Това обаче е само едно от условията за успех.

Имайки само теоретични знания, е малко вероятно да можете компетентно и уверено да общувате по различни теми на английски с чужденци. Необходима ви е преди всичко практика. Много практика!

Предлагаме ви да научите най-важните разговорни фрази на английски, с които лесно можете да поддържате разговор за времето, хобита, работа, пътуване, домашни любимци и т.н.

След като усвоите този минимум, вече ще знаете как да получите необходимата информация, как да отговорите на въпрос.

Единственото, което остава да направите, е да приложите теоретичните знания на практика с професионални лингвисти (преподаватели по английски език) или с хора с роден език английски (native speakers).

ПОЛЕЗНИ ФРАЗИ ЗА НЕПРИНУДЕН РАЗГОВОР НА АНГЛИЙСКИ

1. Основен речник, за да поддържате разговора

В началото на всеки разговор, независимо от използвания език, за да не изглеждате неучтиви, трябва да поздравите събеседника си и да го попитате как се чувства. В диалог с непознат първо трябва да се представите и да разберете как можете да се обърнете към него, а със стар приятел можете да поздравите с думите „ Откога не сме се виждали!“. Подготвили сме за вас най-важните думи и фрази с превод, с които можете да започнете разговор на английски:

Този основен набор от думи и фрази на английски е от съществено значение за започване и поддържане на разговор на английски. Но за обсъждане на различни теми и въпроси, е необходим много по-богат речник на английски. Примери за такива структури са дадени по-долу.

2. Как учтиво да прекъсвате някого

Понякога, в хода на диалога, имаме спешна нужда да вмъкнем нашата забележка, когато събеседникът очевидно е разбрал погрешно нашата идея и наистина искаме да го коригираме. Случва се, също така, да трябва спешно да прекратим разговора, защото официалната част на събитието е започнала. Във всеки случай, трябва да прекъснем събеседника възможно най-учтиво. Следните фрази ще ви помогнат с това.

Веднага след като се изкажете, поканете събеседника да продължи: това ще изглади неприятното впечатление, което може да е останало поради внезапното ви прекъсване. Продължете, като кажете "Sorry, you were saying..."

3. Как да се съгласим със събеседника

Списъкът с най-необходимите английски думи за разговор включва тези, с които можете да изразите своето положително мнение по обсъждания въпрос. Така че, ако сте съгласни с чутото, използвайте една от следните фрази:

4. Как да покажем несъгласие

Ако вашият събеседник каже нещо, с което категорично не сте съгласни, използвайте една от следните фрази и след това обяснете позицията си.

Изразете несъгласието възможно най-учтиво и точно, особено ако разговаряте с чужденец или непознат човек. Ако целта ви в случая е именно учтив, продуктивен разговор, а не на всяка цена да отстоявате собствената си гледна точка, то за момент просто можете да премълчите несъгласието си.

5. Как да се сбогуваме

Способността красиво да завършите диалога и да благодарите на човек за приятния разговор често се превръща в гаранция, че следващия път той ще разговаря с вас с още по-голямо желание. Затова „въоръжете се“ с подходящия речник и го използвайте по предназначение.

Сега, след като имате добър запас от основни фрази във вашия лексикален арсенал, можете да преминете към по-конкретни въпроси. Разбира се, няма да можем да покрием всички теми, за които може да се наложи да говорите, но все пак ще засегнем някои от най-подходящите.

И така, какви биха могли да бъдат предпоставките за разговор на английски? Отговорът на този въпрос зависи преди всичко от обстоятелствата, в които се провежда диалогът. Например, ако сте на почивка в чужбина и разговаряте с други почиващи, най-очевидната тема на разговор ще бъде хотелът, ресторантът, плажът или държавата, която посещавате. Ако сте срещнали чужденец на работна конференция, по-логично е да започнете с въпроси, които са пряко свързани с темата на събитието.

Препоръчваме ви в навечерието на отговорно събитие или пътуване в чужбина да направите списък с най-вероятните комуникационни ситуации и да ги разиграете на практика в компанията на англоговорящи приятели.

Благодарим Ви!